Egenkontroll
Vad är egentligen en egenkontroll? Ordet kanske känns igen från miljöhusesyn, Arla eller vid en miljökontroll från tillsynsmyndigheten. I detta fall menar vi den egenkontroll som behövs utifrån den svenska lagstiftningen.
Kraven kommer från grunden från miljöbalken och innebär att verksamhetsutövaren ska arbeta förebyggande för att minimera miljöpåverkan från sin verksamhet.
- Alla lantbruksföretag omfattas
- Om verksamheten har fler än 100 djurenheter ska egenkontrollen vara dokumenterad
Egenkontrollen är en hjälp för verksamheten att klara lagstiftningen. Den dokumenterar och tydliggör bland annat ansvarsområden, rutiner och risker i verksamheten och är en systematisk och förebyggande hjälp för att minimera miljöpåverkan och skapa förbättringar i anläggningens miljöprestanda.
Vad egenkontrollen innefattar
Underlaget som du arbetar fram kan göra att du blir uppmärksammad på regler, vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Det kan både skapa miljönytta samt ekonomiska förbättringar.
– Har du till exempel koll på vem som ser till att kemikalieförteckningen uppdateras och att cisternen är kontrollbesiktad?
–Vet du och anställda hur avfallsjournalen ska fyllas i och vem inom verksamheten som har ansvaret att den är uppdaterad och rapporterad till Naturvårdsverket?
En del av egenkontrollen är en riskanalys där du analyserar vad i verksamheten som kan medföra risker för miljö och hälsa samt dokumenterar vilka åtgärder och förebyggande arbete som görs. Till exempel vilka är riskerna och påverkan vid gödselhantering? Vilka riskmoment kan starta en brand och hur är företaget rustade och minimerar miljöpåverkan?
En annan del kan vara att beskriva företagets miljöpolicy som innefattar löpande förbättringar av företagets miljöprestanda och vilka rutiner som finns för miljöledningssystem.
Vad som minst ska ingå i en egenkontroll är styrt via Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Om du saknar vissa saker i din egenkontroll som du enligt lag skulle ha finns det risk att du får en miljösanktionsavgift.
Vi hjälper dig!
Med oss rådgivare får du stöttning i att beskriva och tydliggöra vad du gör i din verksamhet. Vi ser till att du är uppdaterad på regler och på att lagstiftningen efterlevs. Målet är att egenkontrollen ska vara en användbar och bra hjälp i verksamheten. Välkommen att kontakta oss!