Optimera produktionen

Tips för att framgångsrikt söka miljötillstånd

Tips för att framgångsrikt söka miljötillstånd

Här delar Anna Johansson, miljörådgivare på Växa, Falköping och Johan Ocklind, mjölkföretagare på Kårtorp Säteri AB, Götene, med sig av några tips kring processen att söka miljötillstånd.

alt-text

Tips från Anna:

  Ta hjälp av experter och var ute i god tid

  • En kunnig rådgivare som kan regelverken hjälper till att undvika fallgropar, säkerställer en komplett ansökan och kortar handläggningstiden.
  • Börja ansökningsprocessen i god tid, både ni, rådgivare och Länsstyrelsen behöver ha tid.
  • Tänk strategiskt och långsiktigt i ansökan, och överväg om det är bra att söka för utbyggnad i flera etapper.
  • Betänk tillsammans med rådgivare vilka villkor och åtagande och som kan eller bör följa med beslutet och om ett behov finns så yrka på saker och då med tydliga skäl.

Bygg en bra dialog med myndigheter och berörda parter

  • Planera för ett tidigt så kallat samråd med Länsstyrelsen, kommunen och grannar för att få tidig feedback och undvika överraskningar senare i processen.
  • Informera närboende och andra berörda noggrant, även om det ibland kan kännas jobbigt. Genom att kommunicera skriftligt till grannar blir det tydligt och lätt att följa upp vad som delgetts. Ofta finns det en god förståelse för lantbrukets behov och det brukar vara få klagomål.

MKB är en viktig del i tillståndsansökan 

  • En MKB, miljökonsekvensbeskrivning, ska beskriva hur din verksamhet påverkar miljön och människor i närheten, och vilka åtgärder du planerar för att minimera negativa effekter.
  • Det är djurproduktionen och verksamhetens plats som prövas.
  • Avgränsning gällande gödselspridning och odling ska alltid diskuteras med länsstyrelsen utifrån vägledning från Jordbruksverket om vad bör ingå i en tillståndsprövning.
  • Lantbruket, liksom alla andra, måste minimera sin miljöpåverkan och hantera utmaningar som klimatförändringar och inte uppnådda miljömål.  Det är rimligt att anta att utvecklingen går mot ökade krav och åtagande framöver. 

 

Några fokusområden i en MKB:

  • Minimering av ammoniakutsläpp. Sverige är bundet av en internationell överenskommelse med utsläppstak för ammoniak men målet för 2020 och framåt har ännu inte uppnåtts. Lantbruket står för ungefär 88 % av de totala ammoniakutsläppen vilket gör att åtgärder regleras i miljövillkor som omfattar teknik och effektiva metoder för att minska utsläpp från stall, vid lagring och vid spridning av gödsel.

    Ni behöver redovisa vad ni gör idag och vad ni kan göra mer som är rimligt i förhållande till miljönyttan. Inför framtida investeringar kan det vara bra att veta att det i regeringens budget för 2025 föreslås ett nytt investeringsstöd, Kväveklivet. Det ska avsättas 100 miljoner kronor per år under 2025–2027 för att minska ammoniak- och växthusgasutsläpp från jordbruket.

  • Vatten. I dagsläget finns ett undantag för krav på tillstånd för vattenuttag till jordbruksfastighetens husbehovsförbrukning. Men det krävs och är viktigt att optimera vattenanvändningen och vid stora uttag kan det krävas en mer omfattande hydrologisk undersökning.

    I MKB:n ska det också belysas hur utökningen påverkar miljökvalitetsnormer för vatten samt hur ökade mängder dagvatten ska hanteras. Mot vattendrag kan det vara klokt med ett åtagande om skyddszoner och för dagvatten kan det vara aktuellt att anlägga en damm för att effektivt ta hand om dagvattnet.  
  • Energieffektivisering och minskad användning av fossila bränslen är viktiga delar i Sveriges miljömål. Målet är att landets elproduktion ska vara 100 % fossilfri år 2040 och att energianvändningen ska vara 50 % effektivare år 2030 jämfört med 2005 års nivåer. Flera länsstyrelser, ställer nu krav på femåriga åtgärdsplaner med tydliga mål och regelbunden uppföljning för energieffektivisering och minskning av fossila bränslen.

    Beskriv hur ni arbetar och planerar inför framtiden med hänsyn till hur era åtgärder påverkar produktionen och rimliga återbetalningstider.
  • Ett kontrollprogram ställs som villkor i tillstånden. I det ska ni ska redogöra och visa hur ni mäter och utvärderar era villkor och miljöpåverkan. Detta blir också en del i den så kallade Egenkontrollen, som generellt krävs för alla djurföretag med >100 djurenheter.

    Det blir allt viktigare att tydligt kunna visa vilka åtgärder ni genomför för att minimera er miljöpåverkan och hur dessa är anpassade till just ert företag.
  • Naturmiljö. Skyddsvärda växter och arter, till exempel åkergrodor, livsmiljöer, grön infrastruktur vid lokaliseringsplatsen är något som påverkat flera av våra senaste ansökningar genom åtagande eller ekologisk kompensation. Biologisk mångfald är ett viktigt miljömål och sedan augusti är även EU:s Restaureringslag antagen som innebär bindande mål för restaurering av naturtyper och arter för att öka den biologiska mångfalden.

    Det är viktigt att ta hänsyn till hur verksamheten påverkar den lokala miljön, men även lyfta fram hur den kan gynna naturtyper och arter, till exempel genom att bevara, restaurera naturbetesmarker eller bidrar med positiva effekter på arter. Naturmiljöer kommer påverka än mer framåt.
  • En enklare och snabbare tillståndsprocess är ofta efterfrågad. Även om prövningstiden påverkas av platsens specifika förutsättningar, skulle en förenklad process vara önskvärd, särskilt vid utökningar på gårdar med befintliga tillstånd. Saker som ändå bidrar positivt är exempelvis att Länsstyrelsen i Västra Götaland har visat över tid att de kan fatta beslut inom 6 månader vid en komplett ansökan och att de är rådgivande vid samrådsprocessen.

    För oss rådgivare är det värdefullt med företag som Växa som satsar på miljörådgivning och kompetensutbildning. Vidare bidrar digitalisering, kartverktyg med mera till en mer effektiv process.  


Tips från Johan

Johan Ocklind har nyligen fått ett utökat tillstånd för mjölkproduktionen på Kårtorp Säteri AB. Han har erfarenhet av flera miljötillstånd som sökande och tipsar om följande:

Dialogen med myndigheterna måste vara god. Man måste sätta sig in i deras roll och med en öppen blick och förståelse för deras motiv, de bevakar ju samhällets intressen i stort. Då är det lättare att förstå och acceptera sådant man tycker är konstigt eller ovidkommande. 

Efterfråga och ha en vilja att diskutera myndigheternas förslag tidigt så det inte dimper ner som en överraskning. Efterfråga bra redogörelser för deras motiv och bakgrund till olika krav.  

Man måste ha tid. Ovanstående kräver tid.

 

Anlita bra konsulter med erfarenhet och som väl vet hur det går till.

Jag kan tänka mig att det kan finnas problem med rädsla från både myndigheter och företagare. Som företagare är det en stor grej man sällan gör. Myndighetspersoner kanske egentligen tycker det är läskigt eftersom de påverkar mindre företag/personer. Lätt att man vill gömma sig.


Så lyckas du bäst

Sammanfattningsvis om du som lantbrukare planerar att utöka din verksamhet, är det ett råd att börja i tid, vara väl förberedd och insatt, ta hjälp och hålla en öppen dialog med myndigheterna. Det underlättar tillståndsprocessen och möjliggör ett godkänt miljötillstånd som är motiverat och bra både för miljö och ekonomi och livsmedelsproduktion.  

Har du frågor och funderingar – hör gärna av dig till oss!

Arbetar som:
Miljörådgivare

Telefon:
010-471 03 61

Mobiltelefon:
073-432 14 79

Om Växas miljörådgivning

I Växas miljögrupp ingår idag fem personer som arbetar med tillståndsansökningar för att möjliggöra utökad djurhållning och biogasproduktion. Vi är geografiskt fördelade över samtliga av Växas regioner.

Miljötillstånd

Miljötillstånd för mjölkproduktion krävs vid >400 djurenheter. Det motsvarar ca 320 mjölkkor + rekryteringsdjur.