Utveckla företaget

Upphandling

Upphandling

Byggrådgivare Therese Ljungberg ger sina bästa tips kring upphandling.

Som man frågar får man svar

Entreprenören har rätt att räkna på det billigaste alternativet vid en upphandling. Finns där inte angivet någon mängduppgift, det vill säga antal, så har entreprenören rätt att räkna med 1 st, 1 m osv. Övrigt tillkommer som extra kostnad. Vidare kan det vara stor skillnad i pris, fabrikat eller kvalitet men ha samma funktion. Vilket då innebär att det inte är ett fel, eftersom funktionen finns.

Steg 1: Ta fram ett förfrågningsunderlag

För att minska risken för fel, missförstånd eller onödiga kostnader under entreprenadtiden bör man därför göra en ordentlig upphandling. Där ett första steg är att ta fram ett förfrågningsunderlag när man ska handla upp en större byggnadsåtgärd.

Ett förfrågningsunderlag består av:

  • ritningar (plan, sektion, fasad och situationsplan)
  • funktionsbeskrivning och/eller
  • teknisk beskrivning (där man anger viktig/kompletterande information som exempelvis att ena gaveln skall vara fribärande)
  • administrativa föreskrifter (där spelreglerna för entreprenaden beskrivs).

Förfrågningsunderlaget gör det tydligare och enklare för de olika entreprenörerna att räkna och antalet antaganden minskar, då alla har fått samma förutsättningar. Vilket underlättar när man sedan ska värdera inkomna anbud. Vidare kan även ett bra förfrågningsunderlag enkelt omvandlas till en beställning.

Steg 2: Skriva kontrakt

Ett andra steg i en bra upphandling är att skriva kontrakt. 

Det finns inga regler för hur företag gör affärer. Konsumentköplagen gäller för privatpersoner. Därför måste företag avtala vad som gäller. Som att entreprenören bör ha en gällande ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet och en allriskförsäkring under entreprenadtiden. Andra bra faktorer att precisera kan vara hur ändrings- och tilläggsarbeten skall hanteras och prissättas, eller att utarbetade standarder inom branschen och regler för heta arbeten skall följas, med mera. 

Viktigast är få med vem som bär ansvar för arbetsmiljösamordningen, vem som tar fram en arbetsmiljöplan och vilket vite som skall utgå vid försening av entreprenaden. Glöm inte att hänvisa till ABT 06 (eller AB 04) som är kompletterande regler till entreprenadavtal. ABT (och AB) hänvisar bland annat till tolkningsregler, skadeståndsregler, ansvarsbegränsningar och krav på utförande. Till exempel står det att entreprenaden skall utföras fackmannamässigt. Vilket då indirekt betyder att allt annat är slarv/vårdslöshet. 

Se ett kontrakt ungefär som ett kvitto. Där står vilka parterna är, vad som är köpt, när det ska levereras/vara klart och hur betalning ska ske, med mera. Det vill säga ett papper fullt med fakta. Det finns färdiga mallar på nätet, enkla att använda. Muntliga avtal är lika juridisk bindande som skriftliga, men är svåra att bevisa. Bevisbördan ligger på den som känner sig förfördelad. Så vid en tvist, är en ord-mot-ord-situation väldigt dålig och ett kontrakt guld värt.

Som byggrådgivare rekommenderar jag att alltid skriva ett kontrakt/beställningsskrivelse.