Förprövning
När du ska bygga eller bygga om ett stall kan det behöva godkännas innan arbetet påbörjas. Detta kallas förprövning. Förprövningen ser till att byggplanerna uppfyller djurskyddslagstiftning.
Förprövning värnar djurens bästa
Sedan 1973 finns kravet på förprövning av djurstallar. Det är väldigt få byggnadsåtgärder som inte kräver förprövning, bland dessa finns upprättande av behandlingsplatser för ett fåtal djur eller om det finns väldigt få djur på fastigheten totalt sett.
Förprövning söks hos länsstyrelsen och syftet är att se till så att djurskyddslagstiftning följs. Förprövningen är kostnadsfri. En godkänd förprövning krävs för att man ska få börja bygga eller bygga om i sitt stall.
Det man bör vara medveten om är att en godkänd förprövning inte per automatik betyder att lösningen/byggnadsåtgärden är bra. Utan innebär enbart att lösningen/byggnadsåtgärden uppfyller gällande djurskyddslagstiftning. Förprövningen tittar heller inte på att övrig lagstiftning, för exempelvis bygg eller miljö uppfylls, utan det är upp till den sökande att själv säkerställa detta.
Förprövningen är bindande
Det man anger i förprövningen är bindande och vill man göra ändringar så behöver man stämma av dem med länstyrelsen. Har man till exempel angett i förprövningen att man vill ha öppen nock och sen kommer på att man vill ha ventilationshuvar, så måste man ha en dialog med länsstyrelsen för att kunna göra denna ändring. Detta för att en ny ventilationsberäkning behöver göras så att man ser att tillräckligt stor yta för frånluften fås även med huvarna. Det kanske behövs fler huvar än vad man hade tänkt från början.
Det är både tidskrävande och dyrt att ändra på "fel" i efterhand.
Att anlita en byggrådgivare
Det finns många leverantörer och entreprenörer som kan hjälpa till med förprövning. Men genom att anlita en byggrådgivare så får du en lösning som är oberoende och anpassad för att uppfylla dina önskemål, på bästa möjliga sätt för dig.
En byggrådgivare tittar även på helheten med din byggnadsåtgärd, så att placering och logistik med den övriga gårdens byggnader och verksamheter blir optimal, att en framtida utökning eller ändring går att genomföra, att djurflöden blir optimala och att ytorna räcker till.
En byggrådgivare kan även komma med förbättringsförslag som gynnar både arbetsmiljön och din säkerhet. En smart lösning sparar både tid och pengar per dag. Exempel: en tidsbesparing på 15 minuter per dag kan spara 35 000 kr per år.
En byggrådgivare ser även till att lösningen uppfyller övrig lagstiftning.
Se positivt på förprövningen
Utebliven förprövning kan resultera i vite och förbud mot att använda utrymmet för djur. Det kan då krävas en efterhandsprövning. Så se förprövningen som något positivt och ta möjligheten att lämna in ett så genomtänkt och bearbetat underlag som möjligt, för bäst nytta för dig. Att ändra på ett papper kostar betydligt mindre än att ändra i betong.