Vad innebär tjänsten?
Du som har utbildning som djurägarseminör med eget tjänstemannummer kan få eget semintillstånd. Detta gäller både för seminering och lagring, och det betyder att även du som bara har doser i ett kärl behöver ha semintillstånd. Tillståndet är kopplat till gårdens SE-nummer, och alltså inte till person. Din anläggning ska vara registrerad för att hantera ”avelsmaterial” hos Jordbruksverket.
Du kan genom oss få stationsveterinär (ett krav enligt föreskrifter för att få lagra doser och seminera). Du kontaktar någon av våra djurhälsoveterinärer och skriver en överenskommelse med Växa Sverige om att vi har tillsynen över din seminverksamhet. I samband med detta besök får du en förbindelse, som är undertecknad av någon av våra veterinärer. Sedan ansöker du om semintillstånd via Jordbruksverkets e-tjänst. De kommer att ta ut en avgift på 470 kr för detta, men så länge du inte gör några betydande ändringar kommer tillståndet inte behöva uppdateras. Om det tillkommer fler som seminerar eller om någon slutar behöver du inte ändra i tillståndet, så länge det är samma ägare. Alla som seminerar behöver ha en anställning eller vara ägare/delägare.
En fördel med att ha Växa som stationsveterinär är att du inte behöver göra en ny ansökan om veterinären slutar, utan då tas ansvaret över av våra andra veterinärer. Veterinären ska enligt föreskrifterna kontrollera seminverksamheten fortlöpande. Du måste rapportera dina semineringar och resultaten så att våra system får tillgång till dem, för att den löpande kontrollen ska kunna genomföras. Besök på gården görs minst årligen av veterinär eller fruktsamhetsrådgivare, men kan ske tätare om det finns brister.
När går den igång?
Du kommer igång genom att boka ett besök och då skriver du på överenskommelsen om övervakning av djurägarsemin samt får den förbindelse som du behöver för att ansöka om semintillstånd. Observera att du behöver ha ett beslut om semintillstånd från Jordbruksverket innan du börjar seminera eller lagra doser.
Vad kostar tjänsten?
Besöken debiteras per timme för kontorstid, restid och bilkostnad samt tid för besök. Inga övriga avgifter (utom avgiften för tillståndet från Jordbruksverket). Besöken kan göras av veterinär, som kostar 1400/1550 kr per timme. Vissa besök kan göras av fruktsamhetsrådgivare, som tar 925 kr per timme. Räkna med minst 30 minuter resa och minst 30 minuter besök (längre om flera djurägarseminörer eller om det finns behov av utredning). Till detta kommer 15-30 minuter för- och efterarbete för dokumentation och uppföljning av resultat mm. För rapportering tillkommer en grundavgift per djur och år som semineras med 44,50:-
Hur avslutar man tjänsten?
Du säger upp överenskommelsen. Om du fortsätter som djurägarseminör behöver du då också göra en ny ansökan om semintillstånd hos Jordbruksverket.
Embryoverksamhet
Liknande regler gäller för verksamhet med embryon, och du behöver ett särskilt tillstånd om du lagrar embryon i gårdens kärl eller har annan verksamhet med embryon. För detta behöver du alltså en särskild förbindelse och även här ansöka om tillstånd hos Jordbruksverket, som tar ut avgift på 470 kr även för detta.
Obs! Det tar minst fem-tio sekunder innan du slussas vidare så klicka bara en gång på knappen.
Obs! Det tar minst fem-tio sekunder innan du slussas vidare så klicka bara en gång på knappen.