Finansierade projekt
Projekt med målet att utveckla svenskt lantbruk – finansieras med stöd från landsbygdsprogrammet och olika organisationer.
Pågående projekt
Webbaserad tjänst för resurseffektiv bevattning
Projektets mål är att konstruera en webbaserat beräkningsprogram som ska vara ett stöd lantbrukare och rådgivare inom bevattningsplanering. Programmet ska ge stöd i när och hur mycket ett fält borde bevattnas, baserat på avdunstning, vattenförråd och grödans förväntade skörderespons på bevattningen. Projektet är sökt genom en innovationsgrupp bestående av forskare, lantbrukare, rådgivare och försökspersonal från flera organisationer i Sverige och Finland.
Projektet slutredovisas 2029.
Kontaktperson: carl.andas@vxa.se
Finansieras av Stödet från den strategiska planen 2023-2027 finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Utveckling av metanavel för mjölkkor
Frågan om kornas metanutsläpp har blivit alltmer aktuell i takt med att klimatförändringar står högt på agendan. För att möta behovet av hållbara lösningar har Växa fått 1 miljon kronor från Jordbruksverket och 2,5 miljoner kronor från Stiftelsen Seydlitz MP-bolagen. Med detta stöd ska Växa installera avancerad mätutrustning och bygga upp en infrastruktur som möjliggör insamling av data kring varje mjölkkos individuella metanproduktion. Med hjälp av datan kommer vi att utveckla en prediktionsmodell för metanutsläpp, som kombinerar direkta mätningar från avancerad teknik på ett mindre antal gårdar med indirekta mätningar (MIR-teknik) från regelbundna provmjölkningar. PÅ så sätt kan ett avelsvärde för metanproduktion uppskattas för alla provmjölkade kor.
Utöver detta driver Växa två doktorandprojekt i samarbete med SLU:s initiativ SustAinimal 2.0. Det ena projektet undersöker hur fodrets sammansättning påverkar kornas metanproduktion, medan det andra fokuserar på de genetiska faktorerna bakom metanutsläpp. Genom dessa projekt hoppas Växa bidra till ett mer hållbart jordbruk där avel för låg metanproduktion blir en naturlig del av arbetet med att minska lantbrukets klimatpåverkan.
Projektet pågår 2024-2025.
Kontaktperson: carolina.markey@vxa.se
Finansieras av Jordbruksverket och Stiftelsen Seydlitz MP.
När krisen eller kriget kommer
– beredskapsplanering i primärproduktionen av svenska livsmedel
Detta projekt är ett brett samarbete finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Statens veterinärmedicinska anstalt är huvudansvarig organisation och Växa deltar som projektpart tillsammans med LRF, Skånesemin, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Gård & Djurhälsan, Svensk fågel och Hushållningssällskapet. Projektets mål är att genom information och kompetensutvecklingsåtgärder bidra med ökad förmåga till beredskapsplanering inom primärproduktionen.
Läs mer om projektet här!
Projektet pågår 2023-2025.
Kontaktpersoner: lisa.ekman@vxa.se och johanna.karlsson@vxa.se
Finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Ensamkalvning eller gruppkalvning i framtiden?
Syftet är att undersöka för- och nackdelarna med ensamkalvningsboxar och gruppkalvningsboxar för nötkreatur. Projektet undersöker också utrymmeskraven för kalvningsboxar i Sverige och andra länder, samt ekonomiska aspekterna för krav och rekommendationer på utrymmen. Vi vill också hitta argument för att bygga större kalvningsboxar än vad de svenska föreskrifterna kräver, med avseende på smittrisk, ökad djurvälfärd, arbetssäkerhet och investeringskostnad.
Projektet pågår under år 2023–2024.
Kontaktperson: agneta.hermansson@vxa.se
Finansieras av anslag ur Stiftelsen SLO-fonden.
Dimensionering och ekonomi för ny täckdikning
Syftet är att ta fram underlag för dimensionering av detaljdränering i enlighet med livsmedelsstrategimålen och klimatmålen. Projektet ska undersöka hur detaljavvattningssystem dimensioneras i praktiken och hur praktiken skiljer sig från den avvattningskapacitet som enligt teorin krävs i vårt nuvarande och framtida klimat. Projektet ska uppdatera investeringskalkyler för täckdikning utefter moderna förutsättningar med avseende på vattenbortledningsbehov i framtiden.
Projektet delredovisas i mars 2024 och slutredovisas i december 2024.
Kontaktpersoner: emma.ryding@vxa.se och robin.arvidsson@vxa.se
Finansieras av nationella FoU-medel från Jordbruksverket.
Vattendom
– avgörande för bevattningskalkylen på en mjölkgård?
Vattenuttag för bevattning kräver ofta men inte alltid en vattendom, vilken kan variera i omfattning och pris. I framtiden förväntas bevattning bli vanligare i fler delar av Sverige än de sydöstra, och ökad kunskap om vattenuttag skulle gynna på lantbruket och de vattenansvariga myndigheterna. Projektet syftar till att utreda när vattendomar behövs, hur processen går till och vad de har kostat i olika lägen. Kostnaden ska sedan ställas mot lönsamheten i en bevattningsinvestering på en djurgård, där torka och lägre avkastning kan förväntas få allvarligare konsekvenser än på en ren växtodlingsgård.
Projektet delredovisas i mars 2024 och slutredovisas i december 2024.
Kontaktpersoner: carl.andas@vxa.se och robin.arvidsson@vxa.se
Finansieras av nationella FoU-medel från Jordbruksverket.
Djurvälfärd i fokus
Växa har genom en upphandling fått medel för ett projekt med syftet att sprida kunskap inom djurvälfärd och främja kunskapsutbyte mellan forskare och lantbrukare. Målet är att bidra till att höja kompetensen om djurvälfärd inom mjölk -och nötköttproduktionen. Projektet tar ett helhetsgrepp över nötkreaturens liv, från födsel till slakt, med fokus på de områden där åtgärder kan göra stor skillnad för djuren. Målgruppen för projektet är aktörer inom mjölk- och nötköttproduktion, med huvudfokus att nå lantbrukare, men även personer som har anknytning via forskning, rådgivning, klövvård, slakteriverksamhet, semin- och avbytarverksamhet eller undervisning.
Projektet pågår till december 2024.
Kontakt andrea.holmstrom@vxa.se
Finansieras av Landsbygdsprogrammet för att öka djurvälfärden i svenska jordbruks- och rennäringsföretag.
Avslutade projekt
Här kan du söka fram rapporter och dokumentation som är ett resultat av LBU-finansierade projekt och projekt som är finansierade av andra organisationer.