Konferenser och projekt

Finansierade projekt

Finansierade projekt

Projekt med målet att utveckla svenskt lantbruk – finansieras med stöd från EU via Landsbygdsprogrammet och Strategiska Planen samt olika organisationer.

Pågående projekt

Indicators for Cow Welfare – IndiCoW 
– nyckeltal för förbättrad djurvälfärd och ökad konkurrenskraft

I detta samarbetsprojekt mellan Växa och SLU, finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning, vill vi ta fram och utveckla aktuella nyckeltal som har samband med djurvälfärd för kor, ungdjur och kalvar. 

Projektet öppnar upp en möjlighet att skapa en gemensam grund gällande djurvälfärd mellan myndigheter, branschorganisationer och kontrollorgan. Genom att använda data från Kokontrollen® och fältstudier kommer nya och validerade nyckeltal tas fram som sedan kan användas för självkontroll av djurvälfärd på den enskilda gården. 

Ett förslag på en digital plattform för att samla och presentera dessa nyckeltal kommer också att tas fram. Denna plattform kan sedan användas av lantbrukarna till att frivilligt dela nyckeltal av intresse med exempelvis myndigheter och kontrollorgan. Detta kan ge intressenterna en mer regelbunden och precis riskbedömning av gården gällande djurvälfärd.

Sammantaget har projektet som mål att främja djurvälfärdsarbetet på gård och att bidra till ökad effektivitet i såväl egenkontroll som övervakning.  

Projektet pågår 2025–2027
Kontaktperson: ann.nyman@vxa.se
Finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning

Lantlyftet - säkrare arbetsmiljö i jordbruks- och trädgårdsnäringen

Lantlyftet är ett fyraårigt projekt där Växa är projektmedarbetare. Syftet med projektet är att förbättra arbetsmiljön inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Målet är att minska antalet olyckor och arbetssjukdomar samt att stärka den psykiska hälsan hos företagare i branschen. Genom att skapa en långsiktig beteendeförändring ska projektet bidra till en tryggare och mer hållbar arbetsmiljö.

Inom projektet anordnas ERFA-träffar, där lantbrukare och trädgårdsföretagare får möjlighet att dela erfarenheter, diskutera utmaningar och hitta lösningar för en bättre arbetsmiljö. För att ge företagarna rätt verktyg och kunskap erbjuds även kurser, webbinarier och olika informationsinsatser. Träffarna kommer genomförs lokalt i hela Sverige, med särskilt fokus på företagare för att på bästa sätt stötta dem i arbetet med att förbättra sin arbetsmiljö. I Lantlyftet arbetar Växa tillsammans med Gröna Arbetsgivare som driver projektet. 

Projektet pågår 2023–2027.
Kontaktperson: Helena.Lans@vxa.se
Växa är projektmedarbetare och en av flera aktörer som driver Lantlyftet tillsammans med Gröna Arbetsgivare, Hushållningssällskapen, Gård & Djurhälsan, Säker Arbetsmiljö, LRF med flera. Under 2025/2026 kommer rådgivare att genomgå en arbetsmiljöutbildning och därefter arrangera ERFA-träffar runt om i landet.

Djurvälfärd och hållbara nötkreatur i Norrbotten

Projektets syfte är att ordna kurser för mjölk-och nötköttsproducenter samt djurskötare i Norrbottens län. Kurserna kommer att genomföras som digitala utbildningstillfällen följda av en fysisk träff, för att koppla samman teori med praktisk tillämpning. Detta för att ge producenter och djurskötare ökad kunskap och fler verktyg för att utveckla arbetet med att förbättra djurvälfärden på gårdsnivå.

Genom att erbjuda målgruppen möjlighet till kunskapsutveckling och stärka deras förmåga att snabbare upptäcka och förebygga brister i djurvälfärden, förväntas dessa kurser bidra till en positiv utveckling av djurvälfärden och en ökad hållbarhet för nötkreatur inom både mjölk- och nötköttsproduktion.

Målet är att främja djurvälfärden för flera djurgrupper hela vägen från kalv och ungdjur till mjölkko och slaktdjur. Det är viktigt att alla djurgrupper innefattas för att kunna identifiera och förstå orsakssamband genom hela produktionen och därmed genomföra verkliga förbättringar för djuren. Kurserna ska ge djurhållare och djurskötare en ökad fallenhet för att snabbare identifiera orsakssamband och bredda sina färdigheter för att lyckas minska ofrivillig utslagning och nötköttsvinn på gård.

Fokus kommer framför allt att ligga på utfodringsstrategier i olika faser av produktionerna, stallmiljö och klövhälsa. Samt att identifiera risk- och problemfaktorer i stallet och i besättningen genom att bland annat ta stöd av hjälpmedel för att utföra systematiska djurbedömningar, t ex bedömning av våmfyllnad, renlighet, hull och rörelse, vilket ger viktiga signaler och indikationer om djurhälsostatusen i besättningen.

Projektet pågår 2025–2026.
Kontaktperson: therese.ostlund@vxa.se
Projektet bekostas med stöd från den strategiska planen 2023-2027 som delvis finansieras av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Länsstyrelsen Norrbotten.

Innovation lösdrift 

– lösningar för omställning från uppbundet till lösdrift med fokus på mindre mjölkgårdar

I detta projekt kommer vi samla lantbrukare, byggrådgivare, ekonomirådgivare, veterinärer, forskare och djurvälfärdsexperter för att ta fram ett fritt tillgängligt webbaserat verktyg som ska fungera som ett hjälpmedel för gårdar som vill bygga lösdrift för mjölkkor.

Verktyget kommer att innehålla en inspirationsdel där exempelgårdar, både verkliga och simulerade, med olika lösningar visas upp. Dessa exempelgårdar kommer ha olika investeringskostnad, olika fokus och storlek. Ritningar och tekniska specifikationer kommer att finnas tillgängliga för användaren, liksom i vissa fall ekonomiska beräkningar.

Verktyget kommer även ha en planeringsdel, med viktig information om olika steg av byggfasen, vilka tillstånd och stöd som kan vara aktuella att söka, samt information om olika typer av stallsystem. Dessutom kommer det finnas en visualiseringsdel, med ett ritningsverktyg samt olika ekonomisnurror, där gårdens egna uppgifter kan läggas in för att komma igång med byggplaneringen.

Inspiration till verktyget kommer att inhämtas både från svenska gårdar och från gårdar i andra länder där det finns en relativt hög andel mindre mjölkgårdar, så som Norge, Finland, Frankrike och Österrike.

Projektet är ett samarbete mellan Växa, SLU/Kunskapsnavet för företagande och entreprenörskap, RISE/Kunskapsnavet för animalieproduktion, Linköpings universitet/Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering samt fyra mjölkgårdar i olika delar av landet som står inför utmaningen att ställa om från uppbundet till lösdrift utan att öka koantalet till mer än upp till en robot. Allt eftersom att verktyget börjar användas kommer erfarenheter och nya exempelgårdar läggas in för att kontinuerligt utveckla verktyget med nya innovativa lösningar.

Projektet pågår 2025–2028.
Kontaktperson: lisa.ekman@vxa.se
Finansieras av Stödet från den strategiska planen 2023-2027 finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Mindre mjölkkobesättningars roll i en hållbar och robust svensk livsmedelsförsörjning

Antalet mjölkgårdar har minskat kraftigt under de senaste decennierna, och det är framför allt små gårdar som försvinner. I ett treårigt projekt kartlägger vi förutsättningar och behov för mindre mjölkkobesättningar i Sverige idag, och tar reda på vilka behov som finns för att dessa besättningar ska kunna fortsätta att producera hållbara mejeriprodukter även i framtiden.

Fokusområden i projektet är arbetsmiljö, djurvälfärd, smittskydd, klimatanpassning och miljöpåverkan. Resultaten i detta projekt kommer belysa möjligheter, hinder och utmaningar för denna typ av besättningar och leda till ökad kunskap och förbättrad rådgivning. Projektet är ett samarbete mellan SLU, Växa och SVA.

Projektet pågår 2022–2025.
Kontaktperson: lisa.ekman@vxa.se
Finansieras av Stiftelsen lantbruksforskning

Webbaserad tjänst för resurseffektiv bevattning

Projektets mål är att konstruera en webbaserat beräkningsprogram som ska vara ett stöd lantbrukare och rådgivare inom bevattningsplanering. Programmet ska ge stöd i när och hur mycket ett fält borde bevattnas, baserat på avdunstning, vattenförråd och grödans förväntade skörderespons på bevattningen. Projektet är sökt genom en innovationsgrupp bestående av forskare, lantbrukare, rådgivare och försökspersonal från flera organisationer i Sverige och Finland.

Projektet slutredovisas 2029.
Kontaktperson: carl.andas@vxa.se
Finansieras av Stödet från den strategiska planen 2023-2027 finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Utveckling av metanavel för mjölkkor

Frågan om kornas metanutsläpp har blivit alltmer aktuell i takt med att klimatförändringar står högt på agendan. För att möta behovet av hållbara lösningar har Växa fått 1 miljon kronor från Jordbruksverket och 2,5 miljoner kronor från Stiftelsen Seydlitz MP-bolagen. Med detta stöd ska Växa installera avancerad mätutrustning och bygga upp en infrastruktur som möjliggör insamling av data kring varje mjölkkos individuella metanproduktion. Med hjälp av datan kommer vi att utveckla en prediktionsmodell för metanutsläpp, som kombinerar direkta mätningar från avancerad teknik på ett mindre antal gårdar med indirekta mätningar (MIR-teknik) från regelbundna provmjölkningar. PÅ så sätt kan ett avelsvärde för metanproduktion uppskattas för alla provmjölkade kor.

Utöver detta driver Växa två doktorandprojekt i samarbete med SLU:s initiativ SustAinimal 2.0. Det ena projektet undersöker hur fodrets sammansättning påverkar kornas metanproduktion, medan det andra fokuserar på de genetiska faktorerna bakom metanutsläpp. Genom dessa projekt hoppas Växa bidra till ett mer hållbart jordbruk där avel för låg metanproduktion blir en naturlig del av arbetet med att minska lantbrukets klimatpåverkan.

Projektet pågår 2024-2025.
Kontaktperson: carolina.markey@vxa.se
Finansieras av Jordbruksverket och Stiftelsen Seydlitz MP.


När krisen eller kriget kommer

– beredskapsplanering i primärproduktionen av svenska livsmedel

Detta projekt är ett brett samarbete finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Statens veterinärmedicinska anstalt är huvudansvarig organisation och Växa deltar som projektpart tillsammans med LRF, Skånesemin, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Gård & Djurhälsan, Svensk fågel och Hushållningssällskapet. Projektets mål är att genom information och kompetensutvecklingsåtgärder bidra med ökad förmåga till beredskapsplanering inom primärproduktionen.  
Läs mer om projektet här!

Projektet pågår 2023-2025.
Kontaktpersoner: lisa.ekman@vxa.se och johanna.karlsson@vxa.se
Finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Dimensionering och ekonomi för ny täckdikning

Syftet är att ta fram underlag för dimensionering av detaljdränering i enlighet med livsmedelsstrategimålen och klimatmålen. Projektet ska undersöka hur detaljavvattningssystem dimensioneras i praktiken och hur praktiken skiljer sig från den avvattningskapacitet som enligt teorin krävs i vårt nuvarande och framtida klimat. Projektet ska uppdatera investeringskalkyler för täckdikning utefter moderna förutsättningar med avseende på vattenbortledningsbehov i framtiden.

Projektet delredovisas i mars 2024 och slutredovisas i december 2024.
Kontaktpersoner: emma.ryding@vxa.se
Finansieras av nationella FoU-medel från Jordbruksverket. 

Ensamkalvning eller gruppkalvning i framtiden?

Syftet är att undersöka för- och nackdelarna med ensamkalvningsboxar och gruppkalvningsboxar för nötkreatur. Projektet undersöker också utrymmeskraven för kalvningsboxar i Sverige och andra länder, samt ekonomiska aspekterna för krav och rekommendationer på utrymmen. Vi vill också hitta argument för att bygga större kalvningsboxar än vad de svenska föreskrifterna kräver, med avseende på smittrisk, ökad djurvälfärd, arbetssäkerhet och investeringskostnad.

Projektet pågår under år 2023–2024.
Kontaktpersoner: sofia.werner-hallgren@vxa.se 
Finansieras av anslag ur Stiftelsen SLO-fonden.

Djurvälfärd i fokus

Växa har genom en upphandling fått medel för ett projekt med syftet att sprida kunskap inom djurvälfärd och främja kunskapsutbyte mellan forskare och lantbrukare. Målet är att bidra till att höja kompetensen om djurvälfärd inom mjölk -och nötköttproduktionen. Projektet tar ett helhetsgrepp över nötkreaturens liv, från födsel till slakt, med fokus på de områden där åtgärder kan göra stor skillnad för djuren. Målgruppen för projektet är aktörer inom mjölk- och nötköttproduktion, med huvudfokus att nå lantbrukare, men även personer som har anknytning via forskning, rådgivning, klövvård, slakteriverksamhet, semin- och avbytarverksamhet eller undervisning.

eu-flagga-liten.pngProjektet pågår till december 2024.
Kontakt andrea.holmstrom@vxa.se
Finansieras av Landsbygdsprogrammet för att öka djurvälfärden i svenska jordbruks- och rennäringsföretag.

Ekologisk gråärta för humankonsumtion

Projektet syftar till att främja odlingen av ekologisk gråärt i Sverige genom praktiska odlingsförsök på gårdar i Halland. Genom fältvandringar, informationsmöten och möten mellan odlare och köpare ska kunskap om odlingsmetoder, distribution och försäljningskanaler stärkas.

Gråärt är en traditionell kulturväxt med stor potential som vegetabiliskt protein, men odlingen är idag begränsad. Projektet ska ge lantbrukare verktyg och nätverk för att integrera gråärt i sina växtföljder och skapa bättre avsättningsmöjligheter. På sikt bidrar detta till ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och en mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.

eu-flagga-liten.pngProjektet pågår 2022-2025.
Kontaktperson: ingrid.holmberg@vxa.se
Projektet delfinansieras av stödet från landsbygdsprogrammet 2014-2020, finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.