Kalvningskurs i Laholm för dikoproducenter
Kursen för dig som vill lära dig mer om kalvningar och skötsel av ko och kalv för kalvens överlevnad inom dikoproduktionen.
Plats: Växas driftsplats i Laholm; Bokbindaregatan 8, 312 34 Laholm
Tid: 24 januari 09:30 - 15:00
Kostnad: Kursen är kostnadsfri, lunchkostnad tillkommer
Fokus under kursen är att lyckas avvänja en kalv per diko och år. Vi går igenom parametrar från att kon är högdräktig till avvänjningen av kalven. Det kommer vara extra stort fokus kring kalvningen och de första veckorna därefter, för att minska dödfödslar och spädkalvsdödligheten.
Under kursen går vi igenom:
- Utfodring av den högdräktiga dikon för minskad risk för kalvningskomplikationer och friska och starka kalvar vid födseln.
- Utformning av kalvningsutrymmet.
- Kalvningsförloppet, hur ser en normal kalvning ut, olika komplikationer som kan uppstå, samt vad man bör tänka på efter kalvningen. Vad kan man själv göra och när behöver veterinär tillkallas?
- Den nyfödda kalvens start för fortsatt överlevnad.
- Utfodring av dikon under digivnings perioden för god mjölkproduktion.
Kursen vänder sig främst till dikoproducenter men alla som arbetar med kalvande kor, oavsett om du arbetar med dikor eller mjölkkor.
Kostnad: Greppa Näringen och EU Strategiska planen via Länsstyrelsen Halland finansierar kursen, men kostnad för fika och lunch tillkommer.
Elin Svensson, produktionsrådgivare: elin.svensson@vxa.se 010-471 03 81
Maya Hoffman, veterinär: maya.hoffman@vxa.se 010-471 01 93
Anmäl dig senast 17 januari
Anmäl dig här senast 17/1
Kurs
- Landskap
- Halland, Skåne, Småland
- Datum
-
24 januari
09:30 - 15:00 - Anmäl dig senast
- 17 januari
Foton tagna på våra kurser och träffar, eller inspelningar av digitala evenemang, kan komma att användas i vår marknadsföring. Vill du inte medverka på bild eller i en kurs som spelas in, meddelar du arrangören eller Växas representant på plats.
Här kan du läsa mer om vår personuppgiftspolicy