Djuröga® omvandlar mjuka värden till fakta
Djuröga® är det digitala verktyget som vässar och kompletterar ditt eget djuröga. Genom enkla djurbedömningar i mobilen ser du lättare bortom hemmablindheten.
Medarbetarsamtal med korna
Djurbedömningar är ett metodiskt sätt att läsa av djurens signaler. Det ger korna en chans att utvärdera sin arbetsmiljö.
Med Djuröga® går det snabbt att registrera djurbedömningar. När du är klar har du fått fakta om djurvälfärdsläget i besättningen och kan jämföra dig med andra. Resultatet visar den svagaste länken i kedjan utifrån kornas synvinkel. Vilka förbättringar önskar dina kor för att prestera på topp?
När du identifierat vad du vill prioritera kan du snabbt hitta inspiration och praktiska tips inne i Djuröga®.
Att använda Djuröga®
Djuröga® kan med fördel användas för att stärka djurögat i hela arbetslaget. Vi på Växa kan visa dig verktyget. Har du dåligt med tid kan Växa utföra djurbedömningar på beställning. Skicka dina önskemål till djuroga@vxa.se.
Du kan även använda verktyget själv om du är medlem i Växa. Djuröga® ingår som en förmån i ditt Växa-medlemskap. Logga in på Min sida, gå till Översikt, välj Djuröga® och starta verktyget.
Väl inne i Djuröga® hittar du instruktionsfilmer under fliken Instruktioner. Börja gärna med att titta på dessa innan du ger dig ut bland djuren.
Om du inte är medlem kan du ändå dra fördel av verktyget genom att samarbeta med en rådgivare. Kontakta oss på djuroga@vxa.se.
Lyssna på Kopoddens avsnitt med fokus Djurvälfärd: Djurbaserade mått & Djuröga®
Boktips! Kosignaler berättar mer om djurens språk
Kor sänder konstant ut signaler. De informerar oss om sin hälsa, sitt välbefinnande, utfodringen och produktionen. Kosignaler är boken som hjälper dig att utvecklas som djurskötare.
Arbetar som:
Regionchef Djurhälsa Fält region Väst, Områdesansvarig Uppsala
E-post:
Liza.Engqvist@vxa.se
Driftsplats:
Uppsala
Telefon:
010-471 03 82
Mobiltelefon:
076-125 36 36
Arbetar med:
Djurhälsa, ViLA, Djuröga®
Filmtips!
Djuröga® ger dig underlag för att utvärdera hur liggbåsen fungerar. Följande filmer visar hur kon samspelar med liggbåset utifrån ett par andra synvinklar. Veterinär Anna-Lena Hegrestad berättar om fler praktiska detaljer i verktyget och hur du tolkar resningsbeteendet. Filmen Djurögat berättar, visar vad Hegrestad upptäckte när ko 2201 skulle resa sig. Något som du kanske redan sett, men ändå inte uppmärksammat. Filmen Hitta svaga djur ger dig värdefulla tips om hur du snabbt upptäcker svaga djur.