Växa – ett gott exempel på jämställdhet

En granskning Svensk Kooperation gjort visar att kooperativa företag har fler kvinnor i toppositioner jämfört med börsbolagen. Växa är inget undantag – med en kvinnlig VD i Dorit Greve och en ledningsgrupp med övervägande del kvinnor.

Svensk Kooperations rapport visar att de kooperativa företagen har en positiv utveckling med fler kvinnor på alla toppositioner – VD:ar, ordförandeposter, i styrelser och ledningsgrupper – medan börsbolagen står stilla eller till och med minskar andelen kvinnor i toppositioner.

– Vi är stolta över att kooperativa företag har fler kvinnor i ledande positioner. Det är en styrka som bidrar till stabila och framgångsrika företag  och vi hoppas inspirera resten av näringslivet, säger Anders Dahlquist-Sjöberg, ordförande Svensk Kooperation i ett pressmeddelande.

Jämställdhet viktigt för Växa

Växa införde 2014 digitala nomineringar och röstningar i medlemsorganisationen. Det förfaringssättet har lockat fler kvinnor att engagera sig. Elva år senare är det fortfarande fördel män, men avsevärt jämnare än förut. I Växas ledningsgrupp är det till och med en övervägande del kvinnor.

– Jämställdhet är en viktig fråga för oss i Växa och fördelningen 40/60 brukar betraktas som att fördelningen mellan könen är jämställd. Sedan 2018 har vi haft jämställdhet mellan kvinnor och män i styrelse, fullmäktige och i kretsråden, vilket vi i Växa är mycket stolta över, säger Dorit Greve, Växas VD.

Några jämförelser ur Svensk Kooperations granskning
  • Kooperativa företag har mer än dubbelt så stor andel kvinnor som styrelseordförande jämfört med börsbolagen (23 procent kvinnor i kooperativa företag och 9 procent hos börsbolagen)
  • 31 procent av VD:arna för de kooperativa företagen är kvinnor, vilket är mer än dubbelt så mycket som hos börsbolagen där endast 12 procent av VD:arna är kvinnor
  • Andelen kvinnor i kooperativa ledningsgrupper är 42 procent, jämfört med 29 procent i börsbolagens ledningsgrupper

Läs mer i Svensk Kooperations jämställdhetsrapport!

Jämställdshetsläget i Växa