Senaste Djurhälsostatistikrapporten är här

Nu har den senaste Djurhälsostatistikrapporten kommit. Den visar på stabilt djurhälsoläge och låg antibiotikaanvändning.

holstein, srb, kor, bete

Förbättring av klövhälsan, försämring av celltal

Våra djurhälsonyckeltal visar på ett fortsatt stabilt hälsoläge där de flesta värden är oförändrade, medan några få har förbättrats eller försämrats något. Detta visar den senaste Djurhälsostatistikrapporten.

Nyckeltal för fruktsamhet, ämnesomsättning, samt ko- och kalvdödlighet ligger stabilt på en relativt oförändrat bra nivå. Vi ser en generell förbättring av klövhälsan, även om antal besättningar med minst ett fall av digital dermatit har ökat. Däremot har tyvärr trenden med ett sjunkande nationellt celltal brutits. 

Nyheter i rapporten

Nytt för i år är att vi redovisar statistik över andel kor med avvikande betahydroxybutyrat i tidig laktation, vilket ger en bild av hur bra korna är näringsförsörjda i tidig laktation. Vi redovisar också några av fyndkoderna vid slakt, som kan ge en indikation om hälsan fram till slakt.

Smittskyddsarbetet på våra svenska mjölkgårdar övervakas noggrant och visar att vi är fortsatt fria från flera smittsamma sjukdomar som är vanliga i Europa och andra delar av värden.

Antibiotikastatistikrapporten (ligger under Djurhälsostatistikrapporten när du öppnar länken) visar att vi fortsatt har en låg användning av antibiotika, där endast 9 av 100 kor behandlas, och då till 90 procent med smalspektrikt penicillin.

Inga uppgifter gällande veterinärbehandlade sjukdomar har inkommit till Växa under 2024 och kvalitén på data från andra halvåret 2023 kan ifrågasättas. Därför inkluderas inga veterinärbehandlingar i Djurhälsostatistikrapporten och Antibiotikastatistikrapporten innehåller data fram till och med juli 2023.

Djurhälso- och antibiotikastatistikrapporten