Mul- och klövsjuka påvisat i Ungern: Tänk på smittskyddsrutiner

Det mycket smittsamma mul- och klövsjukeviruset har konstaterats i en större mjölkbesättning i Ungern. Med anledning av detta vill vi mana till uppmärksamhet och påminna om vad som gäller efter utlandsresa.

srb, kor, bete, utomhus, sommar
Korna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. De illustrerar den bara. Foto: Växa

Tänk på det här efter utlandsresan

Efter besök i besättning med lantbruksdjur utomlands eller efter att på annat sätt ha kommit i kontakt med levande lantbruksdjur, vilda klövbärande djur eller potentiellt smittförande produkter/material från dessa, till exempel vid jakt, kontakt med slaktkroppar, kadaver, gödsel eller liknande, och innan inträde i besättning med klövbärande djur i Sverige ska man:

  • Vänta 5 dagar från kontakttillfället efter vistelse i område som inte är friförklarat från mul- och klövsjuka. För övriga länder räcker det med 48 timmar.
  • Duscha eller bada samt tvätta håret.
  • Tvätta de kläder som användes vid kontakttillfället i minst 60 grader. Kläderna kan också behandlas med annan metod som oskadliggör smittämnet.
  • Tvätta och desinficera de skodon och eventuell utrustning som användes vid kontakttillfället.
  • Bada jakthundar och tvätta hundarnas utrustning som användes vid kontakttillfället.
  • Se till att besökare/arbetskraft som nyligen vistats utomlands följer ovan rutiner.

Förutom tama och vilda idisslare kan även grisar och vildsvin drabbas av mul-och klövsjuka.

Håll koll på dina djurs mående

Var uppmärksam på dina djur och kontakta omgående veterinär om du ser symptom som blåsor/erosioner (runt mule eller i munnen, vid klövar och på spenar), ökad salivering, hälta, feber, nedsatt aptit och mjölkproduktion. Observera att dessa symtom på det individuella djuret är svåra att särskilja från sjukdomen blåtunga

Läs mer om läget i Ungern och sjukdomen mul- och klövsjuka på SVA:s hemsida:
Mul- och klövsjuka påvisat i Ungern

Följer smittläget noga

En rad olika insatser kommer nu göras i Ungern för att smittspåra, kontrollera eventuell spridning av viruset samt för att förhindra vidare smittspridning. Detta kommer bland annat inbegripa omfattande provtagningar, standstill i området, samt avlivningar av djur på anläggningar i en zon runt den smittade gården. Svenska myndigheter och Näringens epizootigrupp följer noga rapporteringen från Ungern.