Maxa mjölkkvaliteten= mer betalt + friska kor
Att hålla mjölkkvaliteten på topp är nyckeln till en lönsam och hållbar mjölkproduktion. Med rätt rutiner och rådgivning kan du inte bara förbättra djurhälsan utan också maximera betalningen för mjölken.
Viktiga faktorer för hög kvalitet
Celltalen i mjölken ger en tydlig indikation på juverhälsan i stallet. Genom att följa celltalet i tankmjölken samt följa upp individuella kor med höga celltal efter varje provmjölkning får man en god kännedom om juverhälsan. En frisk ko har ett celltal under 150 000 celler/ml.
Mjölkningsutrustning, kylteknik och diskmaskiner är viktig teknik som har stor betydelse för mjölkkvalitén. Därför är det viktigt att hålla serviceintervallen på all teknik. Att lägga in en återkommande rutin för att kontrollera att disken fungerar tillfredställande i både mjölkanläggning och tank är välinvesterad tid som hjälper till att säkerställa en låg bakterienivå. I ett välfungerande stall ligger bakterierna stadigt under 30 000 IBC/ml.
Tips - diska rätt:
- Kontrollera att varmvattnet ut från varmvattenberedaren når minst 80grader.
- Använd basiskt diskmedel och syradisk varannan gång i både tank och anläggning.
- Kontrollera att rätt mängd diskmedel pumpas upp (enligt instruktioner på diskmedelsdunken).
- Kontrollera ytor inuti mjölktanken samt i anläggningen efter disk för att säkerställa att det inte finns biofilm (tillväxt av bakterier) regelbundet.
Hygien i stallet påverkar både celltal och bakterier. Ett rent och torrt foderbord, båspallar och kalvningsboxar samt goda rutiner för att hålla en mycket god hygien kring mjölkningsutrustning, kylteknik och diskmaskiner är grundläggande för att nå en god mjölkkvalité.
Få hjälp av Växas mjölkkvalitetsrådgivare
Våra mjölkkvalitetsrådgivare finns i hela Sverige och vi arbetar för att hjälpa dig uppnå bästa möjliga kvalitet och lönsamhet. En mjölkkvalitetsrådgivare hjälper dig att skapa gårdsspecifika rutiner för att maximera betalningen för din mjölk.
Vid kvalitetsproblem kan rådgivaren identifiera orsakerna och utreda vilka åtgärder som ger störst effekt på ditt mjölkpris. Det kan handla om allt från en dåligt fungerande diskanläggning, långsam kylning av mjölken till rutiner kring läkemedelsbehandlade kor.
Arbetar som:
Produktionsrådgivare
E-post:
pernilla.olsson@vxa.se
Driftsplats:
Kalmarsund
Telefon:
010-471 07 35
Mobiltelefon:
070-643 51 21
Arbetar med:
Ekologisk produktion, Foderspecialist, Fokuskurs, Fråga Kon, Från frö till färdigt foder, Grovfoder, Individ Foder, Majs, Mjölkkvalitet, Kött, Robot, Vallprognos, VaDia