Livsmedelsstrategin 2.0 är lanserad

Den 2 april lanserades nya Livsmedelsstrategin, med fokus på robusthet, export samt kvalitet och gastronomi. Konkurrenskraftsutredningen står nu på tur och där finns regellättnader och anslag med stor betydelse för mjölk- och nötköttsproduktionen.

"Det enda felet med svensk mat är att vi producerar för lite av den", sammanfattade Landsbygdsminister Peter Kullgren, vid lanseringen av Livsmedelsstrategin 2.0. 

Över 100 personer från företag, myndigheter, organisationer och andra företrädare från branschen var samlade onsdagen 2 april, när nya Livsmedelsstrategin lanserades och presenterades. Över 1 000 förslag har lämnats in från branschen, vilket Peter Kullgren tackade för. 

Tre fokusområden

Regelförenklingar, betydelsen av samarbeten i branschen, att göra verkstad av de genomarbetade förslagen, samt betydelsen av skattelättnader och anslag, lyftes fram ett flertal gånger under alla presentationer och diskussioner.

Presentationerna utgick från strategins tre fokusområden: 

  • Ökad robusthet genom lönsamma och konkurrenskraftiga företag. 
  • Exportfrämjande satsningar för att främja utveckling och innovation.
  • Svensk kvalitet och gastronomi för att fortsätta utveckla de fördelar vi redan har i god djurvälfärd, klimatsmart produktion tack vare skickliga lantbrukare, samt att fortsätta utveckla gastronomin genom kunniga förädlingsföretag och framstående kockar.

Att mer råvaror behövs, alltså att produktionen behöver öka, lyftes fram inte bara av ministern utan även av flera livsmedelsföretag och myndigheter. Strategin pekar ut en positiv riktning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion. Nu är det upp till politiker och alla oss som jobbar i branschen att göra verkstad av strategin.

Genom att Livsmedelsstrategin är beslutad ger Regeringen myndigheter och institutioner en rad uppdrag för att starta genomförandet.

Konkurrenskraftsutredningen genomförs parallellt

Regeringen gör även en konkurrenskraftsutredning där LRF, Växa och en rad andra organisationer lämnat en rad synpunkter. Utredningen kompletterar Livsmedelsstrategin och i Konkurrenskraftsutredningen tas områden som regelförenklingar och anslagsbehov upp specifikt.

I konkurrenskraftsutredningen ingår förenklat regelverk för ViLA, förenklad beteslagstiftning och undantag för kor i lösdrift, stärkt inhemskt avelsarbete för nötkreatur, statliga kreditgarantier som skulle kunna användas av till exempel Tillväxtbolaget, ökad djurvälfärdsersättning, översyn av djurskyddskontroll på slakteri, möjlighet för virtuella stängsel och att tillsätta en utredning för viltskador, samt några andra förslag. 

Frågorna ovan är mycket viktiga för att mjölk- och nötköttsföretagare ska kunna öka sin produktion, vilket är fokus i Livsmedelsstrategin. Frågorna som ingår i Konkurrenskraftsutredningen är dock inte beslutade ännu, och kommer upp som ett nästa steg nu när Livsmedelsstrategin är lanserad.

Mer information: 

Växas svar till Konkurrenskraft inom animalieproduktion
Livsmedelsstrategin
Temasida om livsmedelsstrategin