”Kokontrollen® är helt avgörande för oss”
För Salltorp Lantbruk AB i Halland har framgångarna avlöst varandra de senaste åren. Med teamkänsla, stort avelsintresse och smarta verktyg har de nått flera mål. Till sin hjälp har de också Kokontrollen®.

Salltorp Lantbruk har flera fina utmärkelser i bagaget, inte minst Herd of the Year 2022 och Årets Mjölkbonde® 2024. Gården har länge varit framstående inom avelsarbete och de var bland de första gårdarna i Sverige som började med embryotransfer.
Tydlig väg framåt
Växas avelsrådgivare Kjell Johansson är gårdens bollplank i avelsarbetet och han har jobbat tillsammans med Salltorp i 19 år. Han är inte sen att ösa beröm över gårdens ägare, inte bara för deras fina avelsarbete och goda management utan även för sin vilja att lära nytt och vidga vyerna.
– Salltorp är en fantastisk gård på många sätt. Kalvhälsan är jättebra och djuren är otroligt fina. All personal är så duktig och det är kombinationen av riktigt bra management och träffsäkert avelsarbete som har tagit besättningen dit de är idag. De vet vad de vill och har en tydlig avelsstrategi men är samtidigt öppna för nya perspektiv, vilken är en stor styrka.
Smidig avelsplanering med Genvägen
Gun Karlsson är delägare och ansvarig för djur och avel på Salltorp. Gården har varit med i Kokontrollen® sedan 60-talet och det är ett inarbetat sätt att jobba. För henne är Kokontrollen® en viktig del av gårdens avelsarbete och hon uppskattar hur smidigt alla uppgifter kommer rakt in avelsverktyget Genvägen, där avelsplanen görs.
– Kokontrollen® är helt avgörande för oss för att få fram nödvändiga siffror för avelsplaneringen och övervakning av bland annat mjölkmängd, fetthalt och protein. Det hjälper oss att fatta informerade beslut för att kunna rikta avelsarbetet och välja ut rätt djur, säger hon.
– All information vi behöver kommer direkt in i Genvägen från Kokontrollen® och i Genvägen gör vi gårdens avelsplan. Till en början gjorde jag och Kjell avelsplanen tillsammans varje gång men numera använder jag vanligtvis verktyget själv i det dagliga arbetet. Jag och Kjell har i stället regelbundna avstämningar för att hitta speciella tjurar och kombinationerna med det lilla extra.
Flera tjurkalvar sålda till VikingGenetics
Att samarbetet mellan Gun och hennes rådgivare i Växa fungerar bra råder det inget tvivel om. Salltorp har haft ett stort antal spolningskontrakt och de har hittills sålt tio tjurkalvar till VikingGenetics. Enligt Gun Karlsson hade de inte alls haft samma möjligheter om de inte varit med i Kokontrollen®.
–Jag tror på VikingsGenetics avel och vi hade inte lyckats sälja tjurar till dem om vi inte hade varit med i Kokontrollen®. VikingGenetics använder data från Kokontrollen® för att hitta intressanta linjer, så de djur vi har spolat har VikingGenetics hittat genom att titta på våra uppgifter därifrån.
Pengar att tjäna med Kokontrollen®
Att vara med i Kokontrollen® medför ingen stor kostnad i förhållande till allt man kan få ut. För en genomsnittlig gård kostar det cirka 220–250 kr per ko och år. Priset varierar något beroende på hur många gånger man provmjölkar och hur ofta man vill ha analyser.
Enkelt att räkna hem anser man på Salltorp där man, genom Kokontrollen®, får koll på många andra parametrar som är avgörande för företagets lönsamhet, bland annat djurhälsokostnader och halterna i mjölken.
– Analysen av djurhälsokostnaderna som vi får i Signaler Djurvälfärd™ är något vi följer upp regelbundet och tar upp vid våra möten med personalen. Det hjälper oss att övervaka kostnaderna kopplat till djurhälsan och förbättra både rutiner och avelsarbete. Det är också ett stöd i dialogen med banken. Vi arbetar aktivt för att ha friska och robusta djur i besättningen så det verktyget är värdefullt för oss, säger Gun Karlsson.
På Salltorp är även halterna i mjölken en viktig fråga som följs upp noggrant eftersom det avgör hur mycket betalt man får för mjölken. Genom att ha koll på sina halter så finns det pengar att tjäna som mjölkproducent anser Gun Karlsson.
– På sju-åtta år har vi ökat från att ligga runt 4,0 i fett till nu senast var vi uppe i 4,84 eftersom vi målinriktat har riktat aveln och sparat rätt djur. Sparar man den kon som bara ger mycket mjölk och inget fett och protein så blir hon ingen lönsam ko, det är halterna vi får betalt för idag, säger hon.
Kokontrollen® + gårdssystem = sant
Gun Karlsson skulle inte vilja vara utan vare sig Kokontrollen® eller gårdssystemet utan anser att uppgifterna man får från Kokontrollen® och mjölkroboten kompletterar varandra.
– Vi får mycket uppgifter från robotarna och de ger en direkt nulägesbild av exempelvis mjölkmängder från varje mjölkning. Däremot tycker jag att BHB-värdena i Kokontrollen® är betydligt mer stabila. Kokontrollen® är också överlägsen när det gäller att ge en sammanställd och stabil bild av energiförsörjningen och halterna, säger Gun och fortsätter:
– För mig är det också intressant att jämföra hur de olika raserna producerar i jämförelse med varandra. Den sammanställningen går inte att få ut från roboten.
Även avelsrådgivaren Kjell Johansson talar varmt om både Kokontrollen® och managementverktyget MinGård®.
– När man är med i Kokontrollen® är det som att man får en stor säck med massor av användbara data. I säcken finns allt man behöver för att ha koll och utveckla sin produktion, samlat på ett ställe. Dessutom är MinGård® ett fantastiskt managementverktyg med data och nyckeltal från Kokontrollen® och där man kan ha koll på allt man behöver direkt i telefonen. Man har inte alls samma möjligheter genom att endast använda sig av data man får från robotarna, säger han.