Hoppsan – jag blev Sverigemästare!

Årets Sverigemästare i reproduktion är Thorbjörn Johnsson, på Hidingsta Norrgården utanför Örebro. Han kan stoltsera med ett RE-värde på 0,56, men utmärkelsen kom som en överraskning.

— Hoppsan, ja men då jag gör inte så mycket fel ändå. Det har rullat på bra och korna har blivit dräktiga, men att bli svensk mästare var en rolig överraskning, säger Thorbjörn Johnsson. 

På gården finns det ca 90 SRB-kor som mjölkas i en robot. Thorbjörn har en anställd som även pluggar halvtid, så alla semineringar sköter han själv. Däremot får han fin hjälp för brunstpassningen, av aktivitetsmätare på alla kor. 

— Den är oförlåtlig, den visar brunster oavsett om jag vill det eller inte. Det är verkligen en av mina topp fem bästa investeringar, aktivitetsmätaren hjälper mig otroligt mycket, säger Thorbjörn.

Bild på Thorbjörn Johnsson som håller i en rosett och diplom framför en Växa-rollup.

Brunstkalendern slängdes ut

Förutom brunstlarm så ger aktivitetsmätaren historik och statistik av semineringar och kalvningar som gör att Thorbjörn kan följa ett djur. Han tycker det funkar så bra att han till och med kastat ut den traditionella brunstkalendern. Tidigare höll kalvningsintervallet på att bli för kort enligt Thorbjörn och gå under 12 månader, men numera ligger det stabilt på tolv månader.

Och om en ko inte visar brunst upp till 90 dagar efter kalvning sitter Thorbjörn lugnt i båten. De kor som inte visar brunst kontrolleras och om inget verkar fel väntar Thorbjörn lugnt in brunsten.

Detta krävs för att bli reproduktionsmästare

Varje år utses Reproduktionsmästare inom Växa och priset går till den gård i varje krets som har högst Reproduktionseffektivitet (RE). Den RE-mästare som ligger högst av alla koras till Sverigemästare i reproduktion.

Reproduktionseffektivitet summerar skötsel och biologi och räknas fram genom att multiplicera dräktighetsprocent med inseminationsprocent. Det är ett bra nyckeltal som även används internationellt och ger snabbt en bra bild av fruktsamheten i besättningen. Värden över 0,3 räknas som bra vilket vanligen innebär att besättningen klarar sin rekrytering. Snittet i landet är lite över 0,25.

För att lyckas bra med sin reproduktion krävs bland annat bra brunstpassning, att djuren har bra förutsättningar att visa brunst samt noggranna rutiner för övervakning och rapportering tillsammans med en god djurhälsa och bra seminteknik.

Se till att man håller sig till rutinerna

Förutom aktivitetsmätaren, som rapporterar om brunster i tid och otid, tror Thorbjörn att en annan viktig faktor för god fruktsamhet och djurhälsa är rutinerna. Målet är att produktionen ska vara så störningsfri som möjligt, och gäller det att ha rutiner som fungerar. Gården är noggrann kring sinläggning och sinperioden och ser till att de uppsatta rutinerna följs.

— När vi byggde om för ett par år sedan byggde vi så att vi kan gruppera sinkorna på ett bättre sätt, vilket gjort stor skillnad. Ett stall behöver vara rationellt så det fungerar med gruppering, förflyttning och de dagliga rutinerna. Om det är enkelt att jobba i stallet så blir också rutinerna gjorda, även en trött söndagsmorgon, säger Thorbjörn Johnsson.

Tips från tidigare Sverigemästare i reproduktion

  • Jobba med en god djurhälsa hela vägen från kalv till ko. Att ha fokus på kvigkalvarna redan från födseln och under den viktiga uppväxttiden är A och O.
  • Aktivitetsmätare och bra brunstpassning på kvigorna ger ofta en god start. Att sedan fortsätta med både aktivitetsmätare och god uppsikt på korna flera gånger per dag gör att både brunster och andra avvikelser kan upptäckas snabbt.
  • Sikta på en god djurhälsa överlag och uppföljning av dräktigheter och undersökning av de djur som inte visar brunst ger extra skjuts i fruktsamhetsarbetet.
  • Bra skötselrutiner i allmänhet, och noggranna semineringsrutinerna i synnerhet, ger också det där lilla extra som kan ta fruktsamheten till nästa nivå.
  • Ordning och reda, en stressfri och varsam seminering med god hygien och rätt temperatur på semindosen betalar sig i längden. 
  • En viktig pusselbit som ger god djurhälsa och fruktsamhet är att se till att djuren har bra hull och får en välbalanserad foderstat, med fokus på högkvalitativt grovfoder och korrekt mineralbalans.

Tidigare års RE-mästare och deras RE-tal:

  • 2023 Lilla Hult Gård AB, Öland - RE 0,56
  • 2022 Familjen Pilspets, Holmberga gård, Ringarum - RE 0,54
  • 2021 Håkan Lundqvist lantbruks AB, Värmlands nysäter - RE 0,57
  • 2020 Magnus Hagelsås, Hagelsås, Landsbro - RE 0,55
  • 2019 Gammelbyns lantbruk, Lövånger - RE 0,628