Ensamkalvning eller gruppkalvning i framtidens stall?

I ett projekt med stöd från SLO-fonden har Växa undersökt för- och nackdelarna med ensamkalvningsboxar och gruppkalvningsboxar för nötkreatur.

ko, holstein, kalvningsbox

Under 2023-2024 har Växa arbetat med det SLO-fondsfinansierade projektet "Ensamkalvning eller gruppkalvning i framtiden?". Syftet har varit att titta på för- och nackdelar med enkalvningsboxar respektive gruppkalvningsboxar utifrån djurvälfärd, smittskydd och hantering av utrymmen och djur i samband med kalvning. 

Tittat på skillnader mellan länder och system 

Projektet grundade sig i att man numera inte får bygga nya gruppkalvningsboxar i Danmark. Det som sker utomlands kan också komma till Sverige. Frågeställningar i projektet var bland annat: hur ser det ut i Sverige, finns det någon skillnad i vad korna själva föredrar, innebär det ena systemet större risk för smittor och sjukdomar än det andra och är det lättare att sköta gruppkalvningsboxar än enkalvningsboxar?

Projektet utfördes med hjälp av en litteraturstudie och en intervju-del (i enkätform).

Avgränsa i gruppkalvningsboxen

I litteraturstudien gicks ett stort antal forskningsartiklar igenom, som handlade om kors beteende i samband med kalvning, smittspridning och skötsel av kor runt kalvningtillfället.

Sammantaget är det ganska individuellt hur kor vill ha det vid kalvning, men något man kan göra för att underlätta för korna är att sätta upp en extra grind i gruppkalvningsboxen så att kon kan vara ifred om hon vill.

När det gäller smittor mellan kor respektive kalvar har man inte sett någon skillnad mellan enkalvningsbox och gruppkalvningsbox. Det är tydligt att det snarare är skötseln av kor och kalvar före och efter kalvning som har störst betydelse för hur friska de är. 

Läs hela projektrapporten här!

Agneta Hermansson, Växa