Allt fler mjölkkor semineras med köttras

En studie har nyligen tittat på hur produktionen påverkas hos mjölkkor som semineras med köttras. Köttrasanvändningen ökar stadigt och med det även utvecklingen av avelsindexet för kött på mjölk NBDI.

Underlaget för studien är på kalvningar mellan åren 1997 och 2020. Det är en stor studie med väldigt många kalvningar, 587 288 stycken, men de första kalvningarna i studien var för 28 år sedan. Under de första 20-25 åren av studien så seminerades i princip bara dåliga kor med köttras istället för slakt. Köttrassemin låg på 5-6 % under stora delar av perioden.

Kalvningsegenskaperna utvecklas

Kalvningsegenskaperna hos våra köttrastjurar har blivit mycket bättre sen vi började med avelsvärdena för NBDI. Tjurarna får avelsvärden utifrån hur de fungerar på mjölkraskalvningar. Oftast är det en eventuell svår kalvning som påverkar kon till att få en sämre start med till exempel livmoderinflammation. Idag är det ovanligt med svåra kalvningar. Tjurar av Angus och Limousin används frekvent och är oftast klart positiva på kalvningar i NBDI.

Växa har varit i kontakt med de forskare på SLU som är ansvariga för studien. Det är en intressant studie, men de ska se om det går att bryta ut och titta mer på den senare delen av studien för att det ska stämma bättre överens med hur man arbetar med kött på mjölk idag.

Stor ökning av kött på mjölk

De senaste 5-6 åren har den stora köttrasanvändningen tagit fart. Idag ligger köttrassemin i mjölkrasbesättningar på 26%. Med den siffran ser vi att en väldigt stor del av doserna semineras på bra brukskor som semineras med köttras år efter år. Många besättningar seminerar bara med x-vik på de djur de vill ha rekrytering efter, och köttras på resten. Det är inte ovanligt att lantbrukare seminerar över 50% av sina djur med köttras.

Positiv utveckling framåt

Växa inte oroade av resultaten som studien visar, med tanke på att vi hela tiden arbetar framåt med fram för allt kalvningsegenskaperna för kött på mjölk. NBDI var i sin linda när studien gjordes och stora steg framåt har skett sedan dess. Som det även står i artikeln, att man i de flesta fall redan har bestämt sig för att kon är en kommande utslagsko när man seminerar med kött på mjölk.

Detta är på väg att förändras i och med ökad användning av x-vik för att få rekryteringsdjur och den allt större användningen av kött. Numera är det inte bara utslagskor som semineras med kött, utan ofta bra produktionskor. Kärnan i budskapet är att välja tjurar med omsorg för kalvningsegenskaper och att då använda sig av NBDI. 

Här hittar du hela studien från SLU.

Läs mer om NBDI

Arbetar som:
Operativ chef Avel

Telefon:
010-471 01 13

Mobiltelefon:
070-667 48 31