VikingGenetics doser säkrade genom provtagning

All tjursperma som importeras till Sverige från Danmark testas genom provtagning för blåtunga. Rutinerna togs fram redan förra hösten.

Med anledning av att blåtunga nyligen upptäckts hos ett dött får i en dansk besättning med får och nötkreatur är Danmark inte längre är fritt från blåtunga. Åtgärder för att förhindra spridning till andra nordiska länder har redan vidtagits. 

Rutiner för provtagning implementerades vid årsskiftet

Då blåtunga funnits en längre tid i Tyskland tog VikingGenetics fram rutiner för provtagning redan förra hösten. Sedan årsskiftet 2023/24 provtas all tjursperma som levereras till Sverige. Provtagning görs var 28:e dag och då resultatet av proverna behöver vara klara innan leverans till Sverige kan tillgången till ett fåtal tjurar nu begränsas någon dag eller vecka. I de fall det finns begränsad tillgång på någon tjur syns det tydligt i Växas DosShop.

– Systemet fungerar väl då det inom VikingGenetics finns tydliga rutiner för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar, som blåtunga. Som ägare till VikingGenetics, och som leverantör av doser till kunder i Sverige, är det viktigt för oss i Växa att vi kan garantera smittskydd, som dessutom är ett strategiskt viktigt område för oss i svensk och nordisk animalieproduktion, säger Gustav Jahn, avdelningschef Avel Växa. 

Semintjurar omfattas av noggranna smittskydds- och provtagningsrutiner för en rad sjukdomar, vilket har gällt sedan länge. Detta för att säkra att smittspridning via sperma inte ska ske.

Spridning sker ofta via svinknott 

Spridning av blåtunga kan ske via sperma men sker i praktiken ofta via svinknott. Det är därför viktigt att alla djurägare med nöt, svin eller får håller extra koll på sina djur då svinknott kan spridas med vindar från andra länder. Om du som djurägare misstänker blåtunga ska du omedelbart kontakta veterinär. Typiska symptom hos djuren är feber och såriga slemhinnor, svullnader kring öron, nos och huvud, hälta och kastning eller missbildade foster. 


Läs mer om blåtunga: 
Blåtunga har upptäckts i Danmark