Lista: Växter på bete som kan orsaka ökad känslighet för solljus
Tecken på kraftig solbränna som rodnad, sårbildning, kraftig klåda och hudavlossning på djur kan ha orsakats av växter som kan förekomma på betesmark.
SVA har en mycket bra hemsida om giftiga och oönskade växter som du hittar här:
Giftiga och oönskade växter A–Ö
Sammanställningen nedan om växter som kan orsaka fotosensibilisering, alltså en ökad känslighet för ljus som kan ge brännskador på huden, är baserad på information från den hemsidan. Där kan du läsa mer om växterna, symtom, giftighet och om ensilering, torkning eller frost påverkar giftigheten.
Växtsaften hos hundkäx kan orsaka ökad känslighet för solljus om den kommer i kontakt med huden. Hundkäx klassas inte som giftig eller skadlig utan som en oönskad växt.
Vitsippa, blåsippa, gulsippa, mosippa, backsippa, revsmörblomma och smörblomma hör alla till familjen ranunkelväxter och innehåller ranunculin som omvandlas till protoanemonin när växten tuggas eller krossas. Protoanemonin orsakar framför allt smärta och blåsor lokalt på hud och slemhinnor men kan även skada levern vilket i sin tur kan orsaka fotosensibilisering. Protoanemonin inaktiveras när växten torkas.
Vildpalsternacka, björnloka och jätteloka innehåller furanokumariner som kan orsaka skador på huden, antingen genom att djuret äter av dem eller då huden kommer i direktkontakt med växten och växtsaften. Effekten blir i regel värre i solljus och på ljusa hudpartier. Björnloka och jätteloka är ofarliga efter ensilering.
Bovete innehåller fagopyrin som gör opigmenterad hud mycket känslig för solljus. De svarta skalade fröna från bovete anses ofarliga. Johannesört innehåller ett annat liknande ämne som kallas hypericin och som också gör att framför allt ljus och opigmenterad hud blir känslig för solljus.
Lupin innehåller giftiga alkaloider som inte orsakar känslighet för ljus utan andra symtom. Men mögelsvampar som växer på framför allt sötlupin kan orsaka leverskador och bland annat fotosensibilitet. Alsikeklöver kan också orsaka ökad känslighet för ljus samt skador på hud och lever. Det är inte känt vad i alsikeklöver som orsakar fotosensibilisering men eventuellt så är det även här mögelsvampar som växer på alsikeklöver som utvecklar mögelgift.
Myrlilja kan orsaka alveld med leverskador som kan ge ökad känslighet för solljus. Myrlilja innehåller saponiner som bland annat kan orsaka skador på lever men troligen bildas även andra giftiga ämnen av svamp eller cyanobakterier på växten.
Hundtunga, korsört, stånds och vattenstånds innehåller pyrrolizidinalkaloider och är mycket giftiga och kan orsaka dödsfall. De orsakar skador på levern som i sin tur kan orsaka ökad känslighet för solljus i opigmenterad hud men även många andra symtom. Växterna antas även vara mycket giftiga efter ensilering eller torkning.
Skrivet av Johanna Karlsson, foderexpert hos Växa