Växas medverkan på Mjölkveckan 2024

Den 25-29 november är det dags för den årliga Mjölkveckan. Missa inte att anmäla dig – Växa håller i flera föredrag, både digitalt och på plats.

kor, äng, holstein, mjölkkor, sommar

Det börjar dra ihop sig för Mjölkveckan 2024, som i år lyfter möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion. Hållbarhet, hälsoläge och ett förändrat klimat finns bland fokuspunkterna. 

Bästa klövverkningsmetoden presenteras

Veckan inleds med webbinarier och på måndagen den 25 november håller Växas klövexpert, tillika veterinär och SLU-doktorand, Frida Åkerström ett titulerat "Bästa praxis inom svensk klövvård – jakten på den optimala klövverkningsmetoden". Bakom rubriken ligger en treårig studie där man undersökte hur man bäst verkar klövar för att förebygga klövskador och optimera klövhälsan. 

 – Jag ska prata om de världsunika resultat som vår forskargrupp tagit fram tillsammans med svenska klövvårdare. Jag känner mig extra exalterad över att både labbstudier och fältförsök utmynnade i en praktisk tillämpbar bästa praxis som kan komma så många kor till nytta, säger Frida Åkerström.

Vikten av djurhälsodata

Den 28 november äger Mjölkveckans konferens rum, på plats i Uppsala. Där kommer Ann Nyman, epidemolog på Växa, föreläsa under rubriken "Djurhälsodata – en förutsättning för effektivt förebyggande djurhälsoarbete".

– Mitt föredrag kommer att handla om hur djurhälsodata har utvecklats och används under de senaste decennierna som en del i hur vi har lyckats nå det goda hälsoläge vi har idag hos våra mjölkkor, samt något om vilka samband det finns mellan god hälsa, produktion och hållbarhet, säger hon och fortsätter:

– Tillgång till djurhälsodata är en av förutsättningarna för att lyckas med förebyggande djurhälsovård – om du inte vet vart du ligger hur ska du då veta om de insatser du gör leder till en förbättring?

Senare under torsdagen håller Växas foderspecialist Torbjörn Lundborg ett föredrag om grovfoder, "Optimera grovfoderandelen – rådgivning i praktiken". 

Program och anmälan

Mjölkveckan finansieras av SLU Future Food och Stiftelsen Lantbruksforskning, och det går att delta både digitalt under veckan och på plats; konferensen den 28 november i Uppsala. Sista dagen att anmäla sig till konferensen är 18 november.

Den 27 november arrangeras dessutom Jordbruksekonomisk konferens,
som bland annat handlar om mjölkens ekonomi, på SLU Ultuna.

Till Mjölkveckan-programmet och anmälan!