Tack för besöket i vår monter på Elmia

Engagerade lantbrukare, utställning med landets finaste nötkreatur, festkväll med prisutdelning och livepodd gjorde Elmia Lantbruk av årets absoluta höjdpunkter.

Förberedelserna har pågått i månader och den 16 till 18 oktober var det äntligen Elmia Lantbruk i Jönköping. Hela 21 612 besökare tog sig till årets mässa som hade tema konkurrenskraft – beredskap, innovation och lönsamhet för en hållbar framtid. 

Det var full fart i Växas monter där det bjöds på inte mindre än 1 300 kanelbullar över 2 400 koppar kaffe, det var många diskussioner hanns med under fikat!

Konkurrenskraft för 1 500 naturbrukselever

Under ungdomens dag på onsdagen stod Växas produktionsrådgivare Hans Lindberg på scen tillsammans med Brorsans Lantbruk för att diskutera lönsamhet och strategier för ett konkurrenskraftigt företag. Växa deltog även i ett karriärsmingel med 60 universitetselever som var nyfikna på hur det är att jobba med våra fantastiska kor.

Innovationsvandringar och nyheter i montern

Under mässan hölls olika temavandringar där Växa deltog i fem stycken under rubriken innovation. Vandringen avslutades i montern där nyfikna deltagarna fick höra om Växa Control®, hur det funkar med könssorterade doser och även VikingGenetics nya system för fodereffektivitet C-fit. I montern kunde besökarna även titta på nya örontags för Växa Control® och se hur positioneringen fungerar i systemet, höra om CowFIT från VikingGenetics och höra om uppdateringen kring Cowconnect. Innovationerna duggade tätt med andra ord!

Landsbygdsministern i ringen och på scenen

Landsbygdsminister Peter Kullgren fick äran att inviga mässan och riksutställningen under högtidliga former. Han lyfte vikten av att svensk livsmedelsproduktion måste öka, och att mässan är en bra möjlighet att visa upp den svenska modernäringen, det svenska lantbruket. Peter Kullgren delade även ut pris till Årets Djurskötare® och Ungdomsdiplomet i samband med invigningen. I en intervju med Kopodden i lobby Nord fick landsbygdsministern svara på hur han tror att svenska mjölk- och nötköttsproducenter kan bli mer konkurrenskraftiga, och vad han tycker ett glas mjölk är värt.

Fina djur lockade många besökare

Den stora djurutställningen med visningar och tävlingar är en given höjdpunkt där de 230 kött- och mjölkdjuren lockade många besökare under alla tre dagar. Nytt för i år var en vuxenklass i showmanship. Det var riktiga nagelbitare när Best in Show skulle koras på mjölk- respektive köttsidan, stort grattis till alla fina vinnare!

Nytt för i år var Elmias poddscen som fanns i Lobby Nord. Där deltog Lantbrukspodden, Fårpodden och Kopodden. Kopodden hade sex intervjuer som handlade om allt från hur man skapar mervärde som produent, lantbrukspolitik, showmanship till C-fit. Alla avsnitt hittar du inom kort på kopodden.se och där poddar finns.

Vi tackar för alla besök i vår monter, engagerade diskussioner och affärer!