Sverige friförklarat från afrikansk svinpest

Efter ett år av intensivt arbete har Sverige nu officiellt blivit friförklarat från afrikansk svinpest (ASF). EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har godkänt Sveriges ansökan, vilket innebär att de sista restriktionerna snart kommer att hävas

Utbrottet av afrikansk svinpest upptäcktes hösten 2023 i Fagersta och Norberg, vilket ledde till att en stängslad smittzon upprättades i området. Nu, bara ett år senare, har Sverige blivit friförklarade smittan av EU-kommissionen och alla dess medlemsstater.

Sveriges smittbekämpning snabbast i EU

Redan i juni i år kunde nästan alla restriktionerna hävas, vilket innebar att Sverige är den medlemsstat som snabbast lyckats med sin bekämpning. Det i sin tur beror på en rad faktorer, där samverkan varit en av de viktigaste. 

 – Tack vare snabbt agerande och gott samarbete där många bidragit såsom myndigheter, jägare och allmänheten har bekämpningsarbetet varit mycket framgångsrikt och det är viktigt att vi tar tillvara de lärdomar utbrottet gett oss. Det är glädjande att Sverige nu är fritt från sjukdomen, dels för de boende i området, dels för de företag som drabbats på olika sätt. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla inblandade, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande från regeringen.

Sveriges hantering av ASF är så lyckad att den nu även studeras inför framtida utbrott.

Källor: Växa, regeringen och SVT Västmanland

Pressmeddelande från SJV: Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest