Snart kan alla söka precisionsodlingsstödet

Från och med SAM-ansökan 2025 kommer alla kunna söka stödet precisionsodling – planering. Ett gott råd: var förberedd och glöm inte uppdatera din växtnäringsbalans.

Tidigare har stödet bara funnits i nitratkänsliga områden, men nu öppnas alltså möjligheten upp att söka stödet även i övriga områden. Ett tips är att vara väl förberedd inför vårens SAM och se till att ha aktuella versioner av de dokument som krävs för att söka stödet.

Den viktiga växtnäringsbalansen

Ett av de dokument som krävs för att kunna söka stödet är en växtnäringsbalans som är max 3 år gammal. 

En växtnäringsbalans är ett bra verktyg för att hålla koll på växtnäringsflöden och hitta nycklar för att optimera växtnäringsutnyttjandet på gården. Växtnäringsbalans ingår även som en del i flera av Greppa Näringens rådgivningsmoduler.

Tänk på att göra en ny växtnäringsbalans i god tid och kontakta gärna rådgivare redan nu. Vi kan hjälpa dig på distans oavsett var i landet du finns.

Övriga dokument

För att söka stödet krävs även en markkartering som är max 10 år gammal, växtodlingsplan för det aktuella året samt en aktuell stallgödselanalys (om du använder stallgödsel). Det behöver också finnas en bevuxen zon runt eventuella dräneringsbrunnar ovan mark med ytvattenintag.

Hör av dig om du vill veta mer!

Arbetar som:
Växtodlingsrådgivare

Telefon:
010-471 03 06

Mobiltelefon:
073-0726644