Smittspridningen av blåtunga upphör snart

I takt med att temperaturerna sjunker minskar också svidknotten, som står bakom utbrotten av blåtunga. Över 300 besättningar har smittats i Sverige, enligt SVA.

kor, bete, sommar, äng, vackert väder, får

Det var i september som smitta av blåtunga serotyp 3 konstaterades i Sverige. Sjukdomen har påvisats längs västkusten och i Skåne, dit infekterade svidknott kunnat blåsa in från besättningar i framför allt Danmark. I dagsläget är över 300 besättningar, både får och nöt, smittade. 

Färska siffror hittar du hos SVA 

Svidknottssäsongen snart över

Svidknotten behöver en dygnsmedeltemperatur över 12–15°C för att uppförökning av viruset och därmed fortsatt spridning vidare in i Sverige ska kunna ske. Eftersom knottsäsongen går mot sitt slut bör andelen nysmittade besättningar minska. Bland de drabbade besättningarna är bilden i de flesta besättningar att det är enskilda djur insjuknar.

Så drabbar blåtunga djuren

Sjukdomen ses främst hos får och nöt. Symtomen varierar från i de flesta fall lindriga till ibland med allvarliga symtom och innefattar feber, svullnad och rodnad i slemhinnor i munhåla och näshåla, ökad salivering samt nosflöde. I ovanliga fall kan svullnaderna orsaka cirkulationsstopp i tungan vilket gett upphov till namnet blåtunga.

Djuren kan senare i sjukdomsförloppet få svårt att äta och uppvisa hälta på grund av sår runt nos, i mun och i klövrand. Hos dräktiga nötkreatur som infekterats har abort, dödsfall och missbildningar hos avkomman förekommit.

Blåtunga är anmälningspliktigt och djurägare ska kontakta veterinär om djur visar symptom på blåtunga, Jordbruksverket bekostar provtagning och analys av prover

Vaccinationsrekommendationer ska tas fram

Vaccination ger ett aktivt skydd först en dryg månad efter att djuren vaccinerats. Vaccinen ger inte fullt skydd mot smitta, men minskar risken för allvarlig sjukdom och i värsta fall dödsfall. I nuläget går det inte att säge hur länge ett djur är skyddat efter vaccination. 

Under vintern kommer erfarenheterna av årets säsong, såväl i Sverige som i våra grannländer, att sammanställas. Målet är att ta fram rekommendationer för vaccination inför kommande betessäsong för olika typer av besättningar och djurgrupper. 

Mer om blåtunga