Sjukdomen blåtunga bevakas inför kommande knottsäsong

Svenska får- och nötbönder uppmanas i sommar vara lite extra uppmärksamma på symtom på idisslarsjukdomen blåtunga.

Kor och får på bete i ihopklippt bild

Detta med anledning av att Nederländerna i höstas drabbades av ett omfattande utbrott. Sjukdomen överförs av blodsugande svidknott och av den anledningen förväntas fortsatt spridning i närliggande länder under kommande sommar. Myndigheter och bransch hjälps åt att bevaka smittläget och svenska får- och nötbönder uppmanas hålla koll på blåtungesymtom i sommar. 

Nya fall har rapporterats i Europa

Blåtunga är en virussjukdom som kan drabba idisslare och kameldjur och sprids med vissa arter av blodsugande svidknott. Nederländernas utbrott drabbade framför allt fårpopulationen. Efter de första fallen i september spreds sig sjukdomen snabbt över hela Nederländerna med många sjuka och döda djur som följd. Inom några veckor rapporterades även fall från Belgien och Tyskland, senare under hösten även från sydöstra delarna av Storbritannien. Under vintern stannade spridningen av allt eftersom knottsäsongen mattades av. 

Nu är svidknotten åter aktiva och nya fall av blåtunga har börjat rapporteras från Tyskland och Storbritannien. I slutet av april blev ett första vaccin godkänt i Nederländerna och Belgien. Där är man nu igång med att vaccinera. Beroende på temperatur och vindriktning finns risk för att infekterade svidknott kan blåsa över från Tyskland eller Danmark till södra Sverige. Även import av djur från drabbade områden utgör en smittrisk. 

Så ser symtomen ut

Symtomen består av feber och sårig och svullen slemhinna i mun och nos, vilket ger salivering, och nosflöde. Svullnad kan också ses kring nos, öron och ibland hela huvudet. Även hälta kan ses. Får drabbas oftare av allvarligare symtom, inklusive dödsfall, medan nötkreatur vanligen får mildare symtom i form av salivation, ökat nos-och tårflöde och minskad mjölkproduktion.  

För närvarande pågår vaccination av djur i Nederländerna och Belgien mot den typ av viruset som orsakade fjolårets utbrott (serotyp 3).    

Blåtunga räknas som en epizootisjukdom vilket bland annat innebär att du som djurägare måste kontakta veterinär omedelbart om du misstänker sjukdomen bland dina djur. 

Läs mer om blåtunga

Läs mer om utbrottet av blåtunga hos SVA

Läs mer om epizootilagen