Rena golv ger färre halta djur

Digital dermatit är den vanligaste infektiösa orsaken till hälta hos mjölkkor globalt och ett växande problem i Sverige.

I dag har 60 procent av svenska mjölkbesättningar smittan och det börjar även kunna ses i viss omfattning i köttbesättningar.

Växa har, med EU-finansiering från Landsbygdsprogrammet, läst och sammanställt forskning kring sambandet mellan grundläggande faktorer i kons närmiljö (förutom klövbad) och digtal dermatit.

Inköp av djur stor riskfaktor för smitta

Digital dermatit, DD, är ett ömmande, och sårigt eksem som hittas i huden runt klövarna. Det blöder lätt och sitter oftast i ballregionen, men kan även hittas i klövspalten eller på huden från kronranden och upp mot lättklövarna. Sjukdomen orsakar i många fall hälta och sänker välfärden för drabbade individer.

Det finns flera utpekade faktorer som samverkar för att sjukdomen ska utvecklas. Först är det bakterien Treponema som ska finnas närvarande i miljön, sedan är det faktorer kopplade till det enskilda djuret såsom immunitet och genetik. Dessa faktorer samverkar sedan med miljöfaktorer såsom golvhygien och skötselrutiner. Trots intensiv forskning är vissa delar i sjukdomsutvecklingen ännu inte är helt klarlagda. Inköp av djur har visat sig vara en stor riskfaktor för att få in sjukdomen i besättningen. DD bidrar till ökade ekonomiska kostnader, sämre fruktsamhet och ökad risk för ofrivillig utslagning.

Djupströ bäst 

En sak som är klarlagd är att underlaget har betydelse för risken för att korna ska drabbas av digital dermatit. En nederländsk studie jämförde förekomsten av DD på olika underlag i lösdriftsstall och med/utan bete hos över 2 000 kor i 47 besättningar. Kor som gick på betongspalt med skrapor ovanpå hade lägre frekvens DD än kor på betongspalt utan skrapor. Studien visade även att djur som inte var ute på bete eller hade begränsad tid på bete hade en högre förekomst av DD. Forskare från Nederländerna har även genomfört en detaljerad studie i 12 besättningar där de jämförde förekomsten av DD hos kor på djupströbädd, betongspalt, helt betonggolv och rillat helt betonggolv. Resultaten visade att kor på djupströ hade allra minst DD, därefter kom betongspalt. Samma studie visade signifikant mindre DD hos kor på betongspalt än hos kor på hela betonggolv och rillade hela betonggolv.

Mängden gödsel har betydelse

En annan sak som påverkar förekomsten av digital dermatit är mängden gödsel på golvet och i förlängningen på kornas klövar. En stor brittisk studie med 3 000 kor i 27 besättningar visade att rillade betonggolv innebar högre risk för DD jämfört med hela golv utan rillning. Forskarna lyfte fram den gödsel som samlas i rillningsfårorna som en möjlig orsak, eftersom den kan fungera som reservoar för bakterier. En annan brittisk studie av 205 besättningar visade förvånansvärt nog på mer hälta i besättningar med automatiska skrapor. Forskarna kunde inte peka ut det direkta orsakssambandet, men trodde att det kunde bero på den våg av gödsel som skrapan föser framför sig. Att mängden gödsel i gångarna vid skrapning spelar roll, kunde en relativt nyligen publicerad studie med 12 000 kor i 62 kanadensiska besättningar visa. Oddsen för DD var i denna studie lägre om gångarna skrapades minst varannan timme jämfört med ett längre intervall.

Ströbädd ger viktig avlastning

Kornas möjlighet till att avlasta sina klövar genom vila har också visat sig betydelsefull i forskningen. Ett forskarlag i Nederländerna har kunnat visa en koppling mellan kokomfort och förekomsten av DD, vilket styrks av ett flertal andra studier som tittat på hälta generellt.  Längre och bredare liggbås gav i studien lägre odds för DD jämfört med smalare och kortare liggbås. En annan av forskarlagets studier visade att djupströbädd var överlägset bäst när det gäller DD och hälta. Ströbädden erbjuder ett mjukt underlag och korna där har längre liggtid än kor i liggbås. I bädden begränsas inte korna av inredning när de ska lägga och resa sig. Att det kan vara en delförklaring till den positiva effekten styrks av andra studier som visat att generösa mått minskar risken för hälta. Ströbädden har även andra fördelar som att det blir en bättre hygien närmast klöven och att klöven utsätts för mindre mekanisk stress än på ett hårdare golv.

Välj rätt golv när du bygger nytt

Sammantaget visar forskningen kring digital dermatit  att det går att påverka förekomsten av DD genom förebyggande insatser riktade mot att hålla golven så torra och rena som möjligt. Eftersom vissa golv innebär ökad risk för DD, kommer val av golv vid nybyggnation att påverka tiden som behöver läggas på klövvård när stallet är i drift. För den som inte har DD i sin besättning i dag är det viktigt att komma ihåg att inte köpa in djur utan att veta DD-status i säljande besättning.

Författare: Frida Åkerström, Växa och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, samt Anna-Lena Hegrestad, Växa  

Minska digital dermatit i besättningen

Följande åtgärder har stöd i forskning:

  • Byte av ineffektiva skraplister/skrapor
  • Frekvent skrapning av gångar
  • Hög kokomfort i liggbås

Se hur du behandlar blödande DD här (och få fler klövtips) här!