Ny teknik ger foderanalys direkt på gård
Handhållna spektrometrar kan hjälpa lantbrukare analysera ensilage snabbt och med god precision direkt på gården. Det är slutsatsen från det nyligen avslutade forskningsprojektet Vall-Optimal som Växa lett.
När ensilage analyseras på ett laboratorium används vanligen NIR-teknik (närinfraröd spektroskopi), där ljusvågor som reflekteras från ett torkat ensilageprov mäts. Denna metod är beprövad och ger pålitliga resultat, men att skicka proverna till ett laboratorium tar lite tid. Nu visar forskning att handhållna skannrar, som trots sitt höga pris börjar bli mer tillgängliga, kan leverera tillfredställande resultat direkt på gården.
Särskilt bra vid torrsubstansmätning
I projektet Vall-Optimal, som finansierats av Stiftelsen Seydlitz MP bolagen, har Växa och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetat med att kalibrera och testa en av dessa handhållna spektrometrar. Resultaten visade att sensorerna var särskilt exakta vid mätning av torrsubstans, men också andra parametrar som NDF (fibrer), smältbarhet och råprotein kunde mätas med god precision.
Totalt samlades 110 prov med gräs/klöverensilage in från gårdar i Umeå, Bollnäs, Uppsala och Falköping. I Falköping gjordes detta i samarbete med ett projekt finansierat av Nötkreatursstiftelsen Skaraborg. Varje vått ensilageprov analyserades med en Neo Spectra-skanner, där varje mätning bara tog några sekunder. Därefter genomfördes kemiska analyser på laboratoriumr. Resultaten därifrån användes sedan för att utveckla kalibreringsmodellerna med hjälp av maskininlärning, alltså AI.
Kan spara mycket tid
Projektet bekräftar att handhållna spektrometrar är ett snabbt och tillförlitligt verktyg för att mäta näringsinnehållet i gräs- och klöverensilage direkt på gård, och kan på sikt ersätta mer tidskrävande laboratorieanalyser.
Det finns skanners från olika tillverkare på marknaden. Utbudet av kalibreringar anpassade för svenska grovfoder kommer förhoppningsvis förbättras framöver.
Tips när du använder en handhållen NIR-skanner:
- kom ihåg att ta ut representativa prov
- använd medelvärdet från flera skanningar
- använd kalibreringar som väl matchar materialet som skannas
Text: Johanna Karlsson, foderexpert, Växa
Gräs/klöverensilage skannas med handhållet NIR-instrument. Foto: Johanna Karlsson/Växa