Ny bok granskar kunskapsutvecklingen inom lantbruket
Samverkan för hållbart lantbruk heter boken, där Växas styrelsemedlem Anna Samuelsson, skrivit ett av förorden.
Kritisk överblick – med möjliga lösningar
Samverkan för hållbart lantbruk släpps i SLU:s regi i morgon, tisdagen den 10 december. I boken ger 19 forskare och experter sina bilder av de frågor som behöver lösas för att uppnå en ökad hållbarhet och en bättre konkurrenskraft inom svensk lantbruk. De medverkande ger både personliga reflektioner och rekommendationer samt möjliga lösningar.
– Med den här boken vill vi nu ge en kritisk överblick över temat kunskapsutveckling i samverkan. Vi behöver förstå vilka utmaningar och möjligheter det innebär och vad som krävs för att skapa förändring i önskad riktning, säger Magnus Ljung, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum rådgivning i ett uttalande på SLU:s hemsida.
Glapp mellan mål och vardag
En annan utmaning är hur man kan få politiska mål inom kunskapsutveckling och innovation, både i EU och i Sverige, att nå ut till lantbrukaren på ett rimligt, genomförbart sätt. Som det är nu blir det ett glapp mellan forskning och praktiskt arbete.
– Någonstans uppstår en lucka mellan de politiska visionerna om förändring och det vardagliga arbetet, säger Lisa Blix Germundsson, forskare på SLU som drivit bokprojektet och fortsätter:
– Det finns därför ett behov av att tydligare definiera och illustrera systemet.
Förord av Växas Anna Samuelsson
I bokens förord skriver Anna Samuelsson, lantbrukare och styrelseledamot i Växa bland annat om hur glad hon blev när hon fick höra att Samverkan för hållbart lantbruk var på gång.
"Det har gjorts och görs mycket arbeten kring hur vi ska komma framåt och bli bättre på kunskapsöverföring och hitta sätt att mötas mellan olika discipliner. Vi måste testa nya former för dialog kring forskningsrön och behov, skapa prestigelösa mötesforum med högt i tak, men med krav på tempo i leverans och uppföljning", skriver hon.
Samverkan för hållbart lantbruk riktar sig till alla aktörer inom AKIS, Agricultural Knowledge and Innovation Systems, från lantbrukare via rådgivare och forskare till banker och studenter.
Läs mer om – och ladda ner – Samverkan för hållbart lantbruk