Lönsamt med rätt djur i båsen

På Fornby gård i Dalarna lämnas inget åt slumpen. Där har varje djur ett syfte och för att ta ut färdriktningen för gårdens produktion lutar man sig mot vetenskapen.

mjölkko, äng, srb
Tjurmodern 1436 Britta har fått två tjurkalvar på rad som sålts till VikingGenetics.
Foto: Maria Nyberg/Växa


Utanför Avesta i Dalarna ligger Fornby gård som drivs av husdjursagronomerna Kajsa och Karl-Johan Petersson. Paret litar på vetenskapen och det var avelsintresset tillsammans med nyfikenhet att lära sig mer som gjorde att man för sex år sedan började genomtesta djuren i besättningen. 

– Vi började med Genomisk Analys eftersom vi är avelsintresserade och tror på vetenskapen kring det. Varför ska vi titta på det enskilda djuret när man kan titta på genomet? Det gör att avelsframstegen går snabbare när man verkligen vet vilka djur man ska satsa på och det blir också lättare att hitta guldklimparna i besättningen, säger Kajsa Petersson.

Idag finns det genomiska avelsvärden på alla gårdens djur och tillsammans med könssorterade doser ges möjligheten att kunna satsa målinriktat på de djur som har högst NTM.

kvinna, lantbrukare, kärl, stall

Könssorterade doser ger kontroll

Sedan cirka 1,5 år seminerar Kajsa uteslutande med X-vik på de kor som har potential att ge de bästa rekryteringskvigorna. Hon satsar i första hand på korna med högst NTM men är också extra noga med klövhälsa och vill även gärna ha pollade avkommor. Könssorterade doser har effektiviserat avelsarbetet på gården och kapat onödiga kostnader.  

– Vi har fått en helt annan möjlighet att få rätt kvigor till besättningen och slipper sälja överskottskvigor till underpris. Eftersom gården inte rymmer överflödiga djur behöver vi tänka smart och verkligen se till så att platserna fylls med de individer vi vill ha, säger Kajsa och fortsätter:

– Vi vill inte heller hamna i en situation där vi måste slå ut bra mjölkkor för att vi har för många rekryteringsdjur, könssorterade doser ger oss kontroll över flödet. 

På Fornby gård seminerar man med ungefär 30 % X-vik för att täcka behovet av rekryteringsdjur, på resterande del läggs köttdoser, och då i första hand Y-vik. Strategin ger lättsålda kalvar och bättre betalt enligt Kajsa.

– Vi får bäst betalt för köttrastjurar så för oss lönar det sig att lägga Y-vikdoser och sälja avvanda tjurkalvar vidare. En vanlig farhåga många har är att dräktigheterna försämras när man använder könssorterade doser men jag upplever inte att det är så. Sorterade doser fungerar riktigt bra hos oss.

stall, mjölkdjur, ko, lantbrukare, rådgivareAvelsrådgivning sparar tid

Även om både Kajsa och Karl-Johan är husdjursagronomer och kunniga inom avel så har de valt att satsa på avelsrådgivning genom Växa för att spara tid och få snabbare avelsframsteg. Avelsrådgivaren Maria Eriksson från Växa besöker gården tre gånger per år och bedömer kornas exteriör. Tillsammans med Kajsa tar Maria även fram en avelsstrategi och diskuterar önskemålen framåt. Kajsa ser en stor fördel i att överlåta avelsplaneringen till en avelsrådgivare:

– Tidigare läste jag själv på om tjurarna men jag har insett att min tid är bättre spenderad på annat. Jag överlåter det till Maria som har stenkoll och när vi träffas pratar vi igenom vilka djur vi vill ha på gården och vilka typer av tjurar.

– Det är bra att ha någon att bolla med som kan tjurarna. Jag upplever också att avelsframstegen gått snabbare, säger Kajsa.

Unik tjursatsning blev fullträff

Även om man på Fornby gård, nästan uteslutande, använder X-vik och Y-vik så händer det att man seminerar även med konventionella doser. I alla fall när det finns möjlighet att hitta de riktiga guldkornen som kan bli intressanta för avel. Avelsrådgivaren Maria Eriksson, berättar om de senaste satsningarna som blev riktiga fullträffar:

– Tjurmodern 1436 Britta har fått två tjurkalvar i rad som båda sålts till avel hos VikingGenetics. Den senaste i ordningen, VR Ulrik PP, är helt unik eftersom han är homozygot pollad och samtidigt har det högsta NTM:et av alla röda tjurar, NTM+33. 

– För två år sedan såldes hennes första kalv, VR Alvar P, till VikingGenetics. Att en gård har fått sälja två tjurkalvar på raken efter samma mor har jag aldrig varit med om tidigare. Extra speciellt är det eftersom båda tjurarna är efter en vanlig seminering och inte en spolning, säger Maria.

Avelskonceptet på Fornby gård har visat sig vara framgångsrikt på många sätt men enligt Kajsa är det egentligen inte så avancerat:

– Vi gör bara som experterna säger för att det ska bli mest effektivt och det verkar ju fungera. Jag ändrar inte i avelsplanerna efterhand utan kör på den framtagna strategin fullt ut, det är det som fungerar bäst.

Faktaruta

Fornby gård drivs sedan 15 år av Kajsa och Karl-Johan Petersson. Gården tillhörde från början Horndals järnverk. Den såldes 1938 och hade ett flertal ägare under 10 års tid innan den köptes av Kajsas farfar år 1948.

Areal: 160 ha + 34 ha naturbete

Driftsform: AB

Omsättning: 7,9 miljoner

Antal anställda: 2 deltidsanställda utöver Kajsa och Karl-Johan.

Antal djur: 105 årskor, 200 djur totalt med kalvar och rekrytering.

Avkastning: 12 100 kg ECM

Avkastningsmål: 13 000 kg ECM

Övriga målsättningar: Friska djur med låga celltal och därmed ha kvalitetsbetalningen på mjölken.