Kopodden på Elmia – om mat och framtid
Hör hur det lät från poddscenen på Elmia Lantbruk! Nu kan du ta del av fem intervjuer om konkurrenskraft, mat, CFIT, showmanship och jordbrukspolitik.
Nytt för i år på mässan Elmia Lantbruk var poddscenen i Lobby Nord, där Lantbrukspodden, Fårpodden och Kopodden deltog. Kopodden bjöd på flera intervjuer som berörde allt från hur man skapar mervärde som producent till lantbrukspolitik, showmanship och CFIT.
Alla avsnitt från scenen finns nu att lyssna på kopodden.se och där poddar finns.
Vad är en liter mjölk värd?
Hör landsbygdsminister Peter Kullgren berätta hur han tror att regeringen kan stärka konkurrenskraften för svenska mjölk- och nötköttsproducenter, hur han vill minska regelkrånglet och vad han tycker att en liter mjölk är värd.
Ett nytt system för att mäta fodereffektivitet CFIT, utvecklat av VikingGenetics, är ett system för att mäta fodereffektiviteten, och den första anläggningen finns på Kalset Mjölk. Anna Samuelsson som driver Kalset Mjölk, och Emelie Oskarsson från Växa, diskuterar i ett avsnitt hur anläggningen påverkar driften i mjölkproduktionen och hur CFIT kan stärka konkurrenskraften, förbättra aveln och gynna klimatet.
Rotmos och ekologisk produktion
Temat för mässan var "Konkurrenskraft för framtiden" och inkluderade även beredskap. KRAV vd Emma Rung deltog på poddscenen och delade sina tankar om varför ekologisk matproduktion är viktig för ökad självförsörjning och en bättre regional och nationell livsmedelsberedskap. Hon berättade även vad konventionella lantbrukare kan lära av ekobönder för att säkra livsmedelsproduktionen.
Gustav Arnell Gustav Arnell från "Vi kan mat" talade om hur producenter kan skapa mervärde i sin produktion, bland annat genom att samarbeta med kockar. Han anser att varje bonde borde ha en kock, och varje kock borde ha minst en bonde. Dessutom bjuder han på middagstips för fredagsmyset och vad som är bäst att laga under hösten.