Konkurrenskraft, kor och kollegor från branschen på Elmia

Elmia Lantbruk fokuserar i år på konkurrenskraft för framtiden och lönsamhet, innovation och beredskap kommer att diskuteras. Se Riksutställningen, möt oss i montern och träffa kollegor!

Den 16 till 18 oktober är det äntligen dags att ses på Elmia – Sveriges största lantbruksmässa med djurutställning. Djurutställningen kommer att ha över 200 djur och arrangeras i år för 45e gången. 

Växas monter D01:40 finner du som vanligt bredvid visningsringen i hall D. Hos oss får du fina erbjudanden på bland annat doser, pröva-på-erbjudanden inom rådgivning och starterbjudanden för dig för dig som vill prova Kokontrollen®. 

Nytt för i år är att du under alla mässdagar mellan kl.10-14 kan möta representanter från Växas styrelse och diskutera det som är viktigt för just dig. Så passa på att komma förbi och ställa dina frågor!

Nylanseringar i Växas monter

För dig som är nyfiken på Dräktighet Analys har vi ett fint prova på-erbjudanden. I vår monter får du också kunna klämma och känna på nylanserade Växa Control® örontags. Missa inte heller nyheten Cowconnect by Feedlync, en box för foderstyrning som du kopplar till mixervagnen för att säkra rätt fodergiva.

Du kan också få veta förhandsinfo inför lansering av CowFIT. Ett helt nytt vägsystem med kamera från VikingGenetics som med hjälp av AI ökar fodereffektiviteten hos din besättning, och därmed lönsamheten. En representant från VikingGenetics finns på plats på fredagen för att berätta mer för dig som är verkligt intresserad.

En dag för ungdomen, en för köttraserna och en för mjölkraserna

Mässan inleds med ungdomens dag och att landsbygdsminister Peter Kullgren kl.11 håller ett invigningstal i visningsringen och därefter delar ut pris till Årets Ungdomsdiplom® och Årets Djurskötare. På stora scen i Dag Hammarsköld Salen hålls föreläsningar med temat konkurrenskraft för framtiden för naturbrukseleverna. På scenen finns bland annat Brorsans lantbruk som tillsammans med produktionsrådgivare och foderexpert Hans Lindberg diskuterar strategier för att bygga ett lönsamt företag.

Torsdagen är köttrasernas dag och fredagen är mjölkrasernas. För den som är intresserad av att titta på fina djur är det hall D och visningsringen som gäller. Här visas och tävlar några av Sveriges finaste djur inom mjölk- och köttras. Det bjuds också på SM i Showmanship för vuxna och showmanship för ungdomar. Svensk Holsteinungdom håller en elitauktion på torsdag eftermiddag.

Livepodd med Kopodden

Scenerna i hall C och i Lobby Nord erbjuder ett gediget program med allt från föreläsningar om ägarskiften, ekologisk matproduktion, kolinlagring till Bonde söker fru. Nytt för i år är poddscenen i Lobby Nord där Fårpodden, Lantbrukspodden och Kopodden kommer att ha livepodd. Avsnitten av Kopodden kommer sedan finnas tillgängliga som vanligt på kopodden.se och där poddar finns.

Höjdpunkter ur Kopoddens program: 

  • Onsdag 16/10 klockan 13.00-13.20: Brorsans lantbruk. Så bygger brorsorna ett lönsamhet företag som mjölkproducenter.
  • Onsdag 16/10 klockan 14.30-14.50: Peter Kullgren, Landsbygdsminister. Vad behövs för att svenska mjölk- och nötköttsföretagare ska bli mer konkurrenskraftiga? 
  • Torsdag 17/10 klockan 14.00-14.20: Anna Samuelsson, Kalset Mjölk, Emelie Oskarsson, Växa. Sveriges första C-fit–anläggning; innovation, avel och konkurrenskraft.

Ta chansen att komma till Elmia för att göra fina affärer, se nyheter, träffa kollegor och inspireras av poddar samt för att se några av Sveriges finaste kor, kvigor och tjurar i Riksutställningen.

Vi ses på Elmia i monter D01:40!