Janpers lantbruk har koll på korna

Janpers lantbruk AB är ett modernt lantbruksföretag som gärna tar hjälp av tekniska lösningar. Sedan en tid tillbaka följer de korna i realtid genom sitt nya system för övervakning.

familj, lada, kor, inomhus

I Stora Skedvi i södra Dalarna ligger familjeföretaget Janpers lantbruk AB som drivs av Elin och Rickard Janpers tillsammans med Rickards bror, Fredrik Janpers. Verksamheten har utökats över tid och består nu av två gårdar med mjölkproduktion, Västerby och Södersätra. Det finns även en lastbil som körs på entreprenad. Tidigare mjölkades korna på gården Västerby i karusell men sedan april 2023 finns i stället sex robotar. Allteftersom företaget ökar i storlek, ökar också behovet av mer utvecklade tekniska lösningar. Det blir ett sätt att spara tid och effektivisera arbetet på gården.

Nytt bättre system för övervakning

System för brunstövervakning har funnits länge på gården men när de började bli uttjänta såg sig Rickard och Elin om efter ett nytt, som kan användas till mer än bara hitta brunster. Valet föll på Växa Control® av flera skäl.

– Vi hade hört att programvaran var pålitlig och bra och eftersom Växa är en bra samarbetspartner, som vi har mycket kontakt med, så kändes valet lätt, säger Rickard.

Han är nöjd med beslutet och det stöd de fått i samband med installationen och driftsättningen av systemet.

– Växas personal har verkligen varit tillgängliga och stöttat oss när vi haft frågor.

Emelie Oskarsson, Växas produktchef för Växa Control®, beskriver gården som ett lantbruk i framkant och tycker att Janpers gjorde helt rätt val utifrån de önskemål som fanns.

– Familjen Janpers driver ett kanonfint lantbruk och det har verkligen varit roligt att följa gården från idé till installation. Gården använder alla tre nivåer i programmet, Repro, Hälsa och Position, vilket ger dem ett jättebra underlag för att kunna följa hela sin besättning, säger Emelie Oskarsson.

För att se filmen behöver du tillåta marknadsföringscookies.
Cookie-inställningar

– Tidigare hade vi transpondrar som vi flyttade runt bland semineringsdjuren men nu har vi transpondrar på alla djur som dessutom mäter mer än bara brunst. Vi kan nu följa korna under hela laktationen. Det gör att vi får en helhetsbild över djuren i besättningen på både individ – och gruppnivå. Med Växa Control® får vi mycket mer data än vi hade i våra tidigare system och det innehåller fler funktioner som vi verkligen har stor nytta av, säger Rickard.

Lätt att hitta rätt djur

Verktyget Växa Control® Position är en av funktionerna som Elin och Rickard Janpers är extra nöjda med. Systemet visar på en karta exakt var i stallet varje enskild ko befinner sig i realtid, vilket förenklar och sparar tid när kor ska semineras, kontrolleras eller behandlas. 2011 byggdes ett nytt mjölkkostall vilket medfört att man idag mjölkar i kor i två stallar på ena gården. Att enkelt kunna se i telefonen var ett specifikt djur befinner sig sparar mycket tid.

– För mig som inte känner igen djuren till utseendet är det jättebra! Jag slipper gå runt och leta i hela ladugården utan kan direkt se var djuret jag letar efter finns. En annan stor fördel är att barnen snabbt kan hitta sin favoritko i ladugården, skrattar Rickard.

Viktigt stöd för alla på gården

flicka, stall, ladugård, ko, srb, mobil

Alla som arbetar med djuren använder Växa Control® och har det tillgängligt i sina telefoner, vilket gör arbetet smidigt enligt Elin Janpers.

– De som jobbar får direkt koll på om några djur ska semineras eller om något inte är som det brukar. Verktyget Växa Control® Hälsa har verkligen varit bra, vi får larm direkt om något avviker i idisslings- eller ätbeteende och då kan vi snabbt sätta in åtgärder vid behov. Systemet upptäcker förändringar hos djuren, ofta innan det går att se något på dem, säger Elin och fortsätter:

– På gruppnivå kan vi också följa ättider och idissling och systemet larmar om det är slut på foder vilket ger oss möjlighet att justera utfodringen.

Även när Elin inte är på plats på gården har hon stor nytta av Växa Control®.

– Ringer personalen när jag är borta kan jag enkelt gå in i telefonen och se hur det ser ut. Då har jag ett bättre underlag för att kunna stötta i besluten om vad som ska göras hemma på gården.

Bevisat hållbar

Emelie Oskarsson ser många fördelar med systemet och känner sig extra stolt över att Växa kan erbjuda en slitstark produkt med lång livslängd.

– Vi räknar med att transpondrarna håller i minst åtta till tio år och alla transpondrar är testade innan de lämnar fabriken i Holland där de tillverkas. Systemet är robust och företaget Nedap som utvecklat det har funnits länge på marknaden. Växa Control® "pratar" också med flera andra system vilket gör att man slipper dubbelregistrera data så som kalvningar, dräktighetsundersökningar och semineringar.

Rickard Janpers håller med om systemets styrkor och berättar att en av transpondrarna verkligen sattes på prov när den följde med utgödslingen.

– Transpondern överlevde gödselpumpen så att de är hållbara kan vi skriva under på, skrattar han.

Support nära tillhands

Emelie Oskarsson lyfter avslutningsvis fram en annan positiv aspekt av att Växa både säljer Växa Control® och ansvarar för supporten.

– Vi kan erbjuda support på svenska, av personer som kan kor och lantbruk, vilket många av kunderna verkligen uppskattar. Lagret ligger dessutom i Sverige vilket gör att vi snabbt kan skicka ut delar till kunderna.

Faktaruta

Verksamheten består av två gårdar med mjölkproduktion, Västerby och Södersätra, samt entreprenad med en lastbil.

Areal: 650 ha åker och betesmark

Årskor: 350 årskor på Västerby, 120 årskor på Södersätra.

Mjölkningssystem: 6 st robotar

Driftform: AB

Antal anställda: 14 heltider

Avkastning: cirka 12 000 kg ECM

Avkastningsmål: 13 000 kg ECM

Andra målsättningar: Minst en ko per år som producerar mer än 100 000 kg ECM