Högt BHB och fler förlamningar i ekobesättningar
I en rapport skriven av Växa framgår det att kalvningsförlamning och högt BHB är vanligare i ekologiska mjökkobesättningar.
Rapporten är resultatet av en studie gjord av Lena Stengärde, Ida Clemensson Lindell, Anders H Gustafsson och Ann Nyman vid Avdelningen för kunskap och utveckling på Växa.
Rapporten ger information om:
- de vanligast förekommande utfodringsrelaterade sjukdomarna i mjölkkobesättningar
- skillnader som finns gällande dessa sjukdomar i ekologiska respektive konventionella besättningar
- hur man kan komma till rätta med dessa sjukdomar med fokus framför allt på ekologiska besättningar
I studien undersöktes förekomst av förlamningar eller kramper, avvikande mjölkureavärden och BHB-halter i drygt 3 000 mjölkkobesättningar med uppgifter i Växas kodatabas från åren 2016 till 2021.
De statistiska analyserna visade att det i ekologiska besättningar generellt var 1,3 gånger så hög förekomst av kor med förlamningar eller kramper samt höga BHB-halter dag 5–50 efter kalvning som i konventionella besättningar. Inga signifikanta skillnader kunde ses mellan ekologiska och konventionella besättningar gällande förekomst av kor med avvikande ureavärden.
Sammantaget ses ett behov av ökad rådgivning till ekologiska besättningar gällande utfodring under sinperioden, runt kalvningen samt i tidig och sen laktation för att bättre kunna förebygga utfodringsrelaterade sjukdomar och optimera energi- och proteingivor i foderstaten.
Undersökningen finansierades med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.