Har du sett avelsvärdet dräktighetslängd?

I avelsvärderingen för kött på mjölk finns egenskapen dräktighetslängd. Den genetiska påverkan på dräktighetslängden beror främst på tjurens gener och arvbarheten är relativt hög.

Kor i stall

Avelsvärdet dräktighetslängd anges i dagar och som en avvikelse från det fasta medelvärdet för dräktighetslängd hos renrasiga mjölkkor på 280 dagar. Ett högre värde innebär en längre dräktighet. Den genetiska påverkan på dräktighetslängden beror framför allt på tjurens gener och arvbarheten för egenskapen är relativt hög. 

VB Pharmer med avelsvärde 4

Till exempel har charolaistjuren VB Pharmer avelsvärde 4 för dräktighetslängd, vilket innebär att dräktigheterna efter honom på mjölkkor är i genomsnitt 4 dagar längre (284 dagar), och angustjuren VB Clynes har avelsvärde 1 för dräktighetslängd.

Dräktighetslängd är vad som kallas en optimal egenskap. Det betyder att man inte ska selektera för kortare eller längre dräktighetslängder, utan i stället välja medelvärden som har visat sig vara optimala för andra egenskaper som produktiv livslängd och kalvningsförmåga. Avelsvärdet kommer därför inte inkluderas och viktas i totala NBDI. I stället är det värdefullt som ett managementverktyg för att mer exakt kunna beräkna kalvningsdatum när fadern är en köttras där dräktigheterna i genomsnitt är längre än för renrasig mjölk.

Variation mellan raser och individer

En något längre dräktighetslängd behöver därför inte utgöra något problem om sinläggning, upptrappning av foder och installning i kalvningsbox anpassas efter detta. Egenskapen varierar mellan olika raser, men det finns också individuella skillnader inom raserna. Därför är det intressant vid val av köttrastjur till mjölkkor.

Avelsvärden för dräktighetslängd publiceras om det har en säkerhet på över 50% och tjuren har ett officiellt EBV för kalvningsegenskaper.

Här finns mer information om avelsvärdet dräktighetslängd