Fullt fokus på hållbart lantbruk i Umeå
Under Växadagarna i Umeå fylls programmet av intressanta föredrag av Sveriges främsta experter på nötkreatur som under två dagar ger exempel på hur vi skapar ett mer hållbart lantbruk.
Temat för Växadagarna är Norrländskt ljus i framtidens lantbruk, och hållbarhet ur många aspekter står på schemat. Dagarna inleds under tisdagen med föredrag på stora scen i Folkets Hus i Umeå. Moderator och diskussionsledare för det fullspäckade programmet är Beatrice Ramnerö, ledamot Regionstyrelsen LRF Norrbotten och LRF:s Riksförbundsstyrelse Skatauddens Lantgård, Älvsbyn i Norrbotten.
Rätt strategi för vallen och banksnacket
På scen syns både Växas egna experter och många intressanta externa experter. Bland annat William Conradsson, vice vd för Tillväxtbolaget står på scen. Han kommer gå igenom hållbara investeringar inom lantbruket, och hur bankerna tänker vid lån och investeringar. Bland annat vad bankerna kräver för att bevilja investeringar och lån vid generationsskiften.
Det blir också vallsnack när David Parsons, professor vid SLU och Örjan Sjöström från Lantmännen diskuterar hur du tar fram rätt strategi för att optimera proteinskörden i din vall.
Ett bakvänt sätt?
Paulina Lingers och Lena Stengärde, veterinärer från Växa samtalar om arbetssätt kring hållbara djur. Att hållbara djur lönar sig vet vi sedan innan, men kan vi göra det ännu bättre? Paulina och Lena ger praktiska tips på ett bakvänt sätt att tänka. Praktiska tips som ger ett högpresterande team, som i sin tur gör livet i ladugården roligare – och som genererar framgång.
Växas hållbarhetschef Malin Hidgård att gå igenom hur olika åtgärder på gård påverkar både lönsamheten och klimatavtrycket på gårdsnivå. Hon har med sig konkreta räkneexempel som verkligen visar på effekterna. Rapporten Framtidens jordbruk som visar att det svenska lantbruket kan nå Parisavtalets mål och bli klimatneutrala senast år 2050. Du får exempel från olika områden och som visar hur stort deras bidrag är till att sänka avtrycken från gårdarna. Som exempel foderproduktion, djurhälsa och fossilfrihet.
Fördjupa dig i tre spår
Under onsdagens förmiddag arrangeras valbara specialprogram med totalt nio olika programpunkter för mjölk- respektive nötköttsproduktion samt ett utvecklings-/teknikspår. Anmäl dig så snart som möjligt så att du säkrar din plats för specialprogrammet!
För spåret för mjölkföretagare kan du ta del av hur avelsintresserade Göran Olofsson på Ängesbäcken lantbruk arbetar. Tillsammans med Thure Bjerketorp, avelsexpert från Växa diskuteras gårdens avelstrategi som innehåller så mycket mer än bara tjurval. Målet är att varje kalv som föds ska vara så optimal som möjligt för sitt ändamål, och du får höra om verktygen som tar dem dit berättar hur de når dit. För att det ska bli ekonomiskt, effektivt, hållbart och etiskt.
Hållbart ledarskap avslutar
Hur leder dig själv och ditt lag som en elitidrottare? Jonas Bergqvist är företagare och föreläsare och startade sin karriär som elithockeyspelare och efter 20 år som hockeyspelare tog sig an näringslivet. Han kommer berätta hur du kan göra för att leda dig själv, och dina medarbetare som en elitidrottare. Han ger tips på ledarskap för långsiktiga mål, som ger beredskap för vardagens utmaningar.
Hulda Wirsén, agronom och mjölkproducent, Stora Mu AB pratar under rubriken nybyggare i norr, om att vara en ny generation i ett långsiktigt företagande. Du får ta del av gårdens historia och utveckling, om mjölkproduktionen som har väldigt fina produktionsnyckeltal och framgångsfaktorer som bidragit till detta.
- Det ska bli så kul att delta på Växadagarna. Jag har jobbat en del med min presentation, så jag börjar känna mig redo för att möta alla deltagare, säger Hulda Wirsén.