Dräktighetslängd – ny egenskap i avelsvärderingen för kött på mjölk

Dräktighetslängd är en viktig egenskap när man hanterar kalvningar i en mjölkbesättning. Egenskapen varierar mellan olika raser och är därför intressant vid val av köttrastjur till mjölkkor.

Den genetiska påverkan på dräktighetslängden beror framför allt på tjurarens gener. För att kunna jämföra köttrastjurar från olika raser har NAV nu lagt till egenskapen dräktighetslängd i avelsvärderingen av köttjurar som används på mjölkkor och från och med maj 2023 kommer avelsvärdena dräktighetslängd för första laktation (GL1) och dräktighetslängd för senare laktationer (GL2) att vara tillgängliga.

Variationer mellan och inom ras

Dräktighetslängden varierar mellan raser men det finns också individuella skillnader inom raserna. Data från de tre nordiska länderna visar att dräktighetslängden är ungefär två dagar kortare för kor vid första kalvning (282 dagar) jämfört med senare kalvningar (284 dagar) och ungefär en dag kortare för hondjur (283 dagar) jämfört med tjurar (284 dagar). Arvbarheterna för egenskaperna relativt höga (0,56 och 0,57) för första respektive senare kalvningar. Den genetiska korrelationen uppskattas till 0,99 vilket indikerar att vi hanterar samma egenskap och därför kommer endast dräktighetslängd för senare laktationer att publiceras.

Selektera för en lagom dräktighetslängd

Dräktighetslängd är vad vi kallar en optimal egenskap. Det betyder att man inte ska selektera för kortare eller längre dräktighetslängder utan i stället välja medelvärden som har visat sig vara optimala för andra egenskaper som produktiv livslängd och kalvningsförmåga. NAV har därför inga planer på att inkludera dräktighetslängd i NBDI. Till skillnad från andra egenskaper, standardiseras inte avelsvärden för dräktighetslängd till ett medelvärde på 100 och standardavvikelse på 10. I stället uttrycks det i dagar och som avvikelse från det fasta medelvärdet för dräktighetslängd hos mjölkkor på 280 dagar.

Avelsvärden för dräktighetslängd publiceras om det har en säkerhet på över 50% och tjuren har ett officiellt EBV för kalvningsegenskaper.

Av Haifa Splittorff, Anders Fogh, Carolina Markey och Terhi Vahlsten