Digital anmälan öppen till och med 18/9 för djurutställningen på Elmia
Risken för smittspridning av blåtunga under djurutställningen på Elmia bedöms som låg då sjukdomen inte sprids direkt mellan djur. Utställningen genomförs därför som planerat.
Blåtunga sprids inte direkt mellan djur utan kräver bett av infekterade svidknott för att spridas. Att Elmia Lantbruk äger rum i mitten av oktober och att djuren hålls inomhus under utställningen gör att risken för svidknottsangrepp under utställningen bedöms som mycket låg.
Därtill behöver viruset 14-21 dagar för att uppförökas inuti svidknottet, innan det kan spridas vidare till nästa djur som svidknottet biter. Vid temperaturer under 10 grader är det sällsynt med aktiva knott, och när temperaturen sjunker ytterligare så upphör knottaktiviteten helt.
Kontrollera djuren före avfärd till Elmia
För att minska riskerna för att ta med ett djur smittat med blåtunga är det viktigt att som djurägare kontrollera hälsotillståndet och ta temperaturen på aktuella djur dagarna innan avfärd. Detta för att upptäcka om något djur har feber eller visar andra tecken på smittsam sjukdom. Detta ingår i de smittskyddsregler som tagits fram för mässan och djur med feber skall inte tas med till djurutställningen. Även om ett djur skulle få feber, eller visa andra tecken på blåtunga under mässan, så behövs det svidknott i Elmias byggnad för att sjukdomen ska riskera att spridas vidare.
Och även om det skulle finnas något svidknott i utrymmena, som skulle bita ett nyligen insjuknat djur, så tar det ett par veckor för viruset att föröka sig i knottet så att knottet kan sprida blåtunga vidare till andra djur. Denna tidsfaktor, övriga smittskyddsåtgärder och mässans tidpunkt i oktober med lägre temperatur, gör att det bedöms mycket osannolikt att blåtunga skulle sprida sig under Elmias riksutställning.
Vi följer utvecklingen — gör det du också
Elmia och Växa står i ständig kontakt med myndigheter och veterinärer och följer utvecklingen noga. Skulle situationen ändra sig drastiskt så är vi beredda att omvärdera vårt beslut.
Vår önskan är att alla djurägare skall känna sig trygga med att komma med sina djur till Elmia Lantbruk. Om ni har några frågor så är ni välkomna att, i första hand kontakta Helena Torkelsson på Växa för frågor kring smittskydd, och respektive rasföreningar eller Johannes Hansson, Elmia för frågor kring djurutställningen.
Digital anmälan öppen till onsdag den 18 september kl 24.00
Anmälningstiden förlängs till och med onsdag. Den digitala anmälan för nötkreatur, där djurägare enkelt kan se och anmäla djur, är öppen till och med kl 24.00 den 18 september. Efter detta datum kontaktas respektive rasförening om ändringar behöver göras i anmälan.
Om du har frågor, kontakta:
- Helena Torkelsson, helena.torkelsson@vxa.se eller 010-471 05 30
- Johannes Hansson, johannes.hansson@elmia.se eller 036-15 21 08
Kontaktpersoner till rasföreningarna finns på varje förenings webbplats.