Första fallen av blåtunga på 15 år i Sverige
Virussjukdomen blåtunga nu har påvisats hos nötkreatur i Uddevallas och Laholms kommuner, de första fallen i Sverige på 15 år. Djurägare bör vara uppmärksamma på symptom hos sina djur.
Jordbruksverket meddelade på fredagen att virussjukdomen blåtunga har påvisats hos en mjölkko i Uddevalla kommun, och hos en ko i Laholms kommun. Detta är första fallen i Sverige på 15 år. De drabbade besättningarna har fått restriktioner avseende flytt av djur under perioden då utbrottets omfattning utreds. Inga restriktioner läggs dock på djur till slakt, då dessa inte bedöms kunna sprida smittan till nya områden.
Var uppmärksam på symptom
Viruset, som drabbar idisslare, sprids mellan djur via svidknott och det är oftast enstaka djur som insjuknar i en besättning. Sjukdomen smittar inte människor, och den sprids inte heller med besökare.
Får- och nötkreatursägare bör vara uppmärksamma på symptom hos sina djur och undvika beten med mycket svidknott. Symptomen kan vara feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos samt i kronranden vid klövarna, vilket kan ses som ökad salivering och hälta. Drabbade mjölkkor får även nedsatt aptit och minskad mjölkproduktion. Alla djur som smittas blir inte sjuka och graden av symtom varierar från lindriga symtom till allvarlig sjukdom.
Vid misstanke — kontakta veterinär
Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom och vid misstanke om blåtunga ska du kontakta veterinär. Vaccin mot BTV-3 finns nyligen framtaget och du som djurhållare kan kontakta veterinär om vaccination av djur önskas, men då får du själv stå för kostnaden. För nötkreatur krävs två vaccinationer med tre veckors mellanrum.
Läs mer hos Jordbruksverket
Läs mer hos SVA
Läs mer hos Växa