Blåtunga har upptäckts i Danmark

Idisslarsjukdomen blåtunga har hittats i en får- och nötbesättning i Danmark, skriver Tidningen Nötkött. Får- och nötbönder uppmanas nu att hålla extra koll på blåtungesymtom.

Finns risk för spridning till Sverige

Gården med den drabbade danska får- och nötbesättningen har belagts med restriktioner men då det rör sig om en virussjukdom som sprids av svidknott finns det inga garantier för att blåtunga inte kan ta sig vidare över till Sverige. 

Håll därför utkik efter blåtungesymtom:

  • Feber och sårig och svullen slemhinna i mun och nos, vilket ger salivering, och nosflöde
  • Svullnad, som kan ses kring nos, öron och i vissa fall över hela huvudet
  • Hälta (ibland)
  • Blåtunga kan även orsaka kastningar eller missbildningar hos foster


Får drabbas oftare av allvarligare symtom, inklusive dödsfall, medan nötkreatur vanligen får mildare symtom i form av salivation, ökat nos-och tårflöde och minskad mjölkproduktion.  

Kontakta veterinär vid minsta misstanke 

Blåtunga är en epizootisjukdom vilket innebär att du som djurägare måste kontakta veterinär omedelbart om du misstänker sjukdomen bland dina djur.

– Det är viktigt att djurägare som misstänker blåtunga eller ser andra ovanliga eller oförklarade symtom tar kontakt med veterinär. Undersökning och provtagning, även av kastade foster, är en avgörande faktor för att vi i tid ska upptäcka om vi får in sjukdomen i landet, säger Helena Torkelsson, Avdelningschef för Djurhälsa fält.

Blåtunga har nu nått Danmark (Tidningen Nötkött) 

Blåtunga rör sig norrut i Europa (SVA)

 Läs mer om sjukdomen blåtunga