Besättningarna valda för Växas kalvförlamningsprojekt

Det går framåt i Växas pilotprojekt för behandling av kalvningsförlamning inom ViLA. Nu har de 50 mjölkbesättningarna valts ut, nästa steg är utbildning och praktik.

Som tidigare meddelats har Växa ansökt om och fått beviljat av Djurförsöksetiska nämnden att genomföra ett pilotprojekt, där behandling av kalvningsförlamning genom intravenös kalkbehandling kommer utvärderas inom ramen för ViLA mjölk. 

Stort intresse för projektet

Att kunna få behandla kalvförlamning själva på gård är något som lantbrukare anslutna till ViLA mjölk önskat länge, men trots påtryckningar togs det inte med när föreskrifterna uppdaterades i november 2023. Med den rådande bristen på veterinärer i landet i allmänhet och under jourtid i synnerhet är frågan ständigt aktuell.

Det var därför ett högt tryck på anmälningarna till projektet och Växa har fått göra ett urval då enbart 50 besättningar och högst 250 kor får behandlas under försöket. De utvalda gårdarna finns över hela landet och är också av olika storlek.

Hoppas på ändrade regler

Det som väntar nu är utbildningar för lantbrukarna med Växas veterinärer, som kommer lära ut teori och praktisk träning att sätta kanyl direkt i blodet. Detta kommer att ske under oktober och sedan kan försöket påbörjas. 

– Vi är glada att vi kan genomföra projektet, då detta är mycket efterfrågat av djurägarna. Vi hoppas att det kan bidra till att reglerna på sikt ändras, om det fungerar så bra som vi tror, säger Helena Torkelsson, avdelningschef för djurhälsa på Växa.