Av nöden tvungen
Växa har med hjälp av finansiering från Landsbygdsprogrammet tittat på vad forskning säger om de djur som inte kan gå till normalslakt.
Hälta och benskador vanligaste orsaken
Nödslakt är tillåtet inom EU men används i mycket begränsad utsträckning. Tillgång till nödslakt berör de mest utsatta djuren och är en komplex djurvälfärdsfråga där vi saknar erfarenhet från Sverige.
I Norge erbjuds fortfarande nödslakt och ett forskningsprojekt visade att drygt fyra procent av slaktade kor gick via nödslakt. När orsakerna till nödslakten delades in i kategorier visade det sig att 46 % utgjordes av hältor/benskador, 23 % av förlamningar och 17 % var relaterat till kalvningsproblem. En jämförelse mellan kött och mjölk visade att kalvningsproblem utgjorde en betydligt större andel hos köttdjuren med 28 % jämfört med 12 % hos mjölkraserna.
Lönsamt att förebygga plötsliga djurförluster
Resultaten kan bidra till att tolka den djurförlust som i Sverige kallas kadaver, det vill säga djur som dör eller avlivas på gård. För mjölkbesättningar i Kokontrollen® utgör förlusten cirka 14 % av de utgångna korna varje år* och majoriteten av djuren drabbas inom 30 dagar efter kalvning. Enligt lantbrukare är de främsta anledningarna till avlivning hälta eller olycka. Om nödslakt varit ett alternativ hade en del av dessa kor kunnat bli livsmedel, men det skulle samtidigt innebära ett nytt sätt att tänka för både veterinärer och djurägare. När hänsyn ska tas till slaktkarens, kan utebliven behandling innebära en risk för ökat lidande.
Sammantaget talar data för att det är lönsamt att förebygga plötsliga djurförluster genom fokus på klövhälsa och bra verkningsrutiner samt tät övervakning vid kalvning. Det kan även vara smart att åtgärda hala golv för att minska risken för olyckor.
* Beräkning: Självdöda/avlivade median 4,7%. Utgångna totalt median 32,7 %. De självdöda/avlivade korna ingår i det totala antalet utslagna kor och beräkningen blir därför 4,7/32,7=14,4.
Orsaker till nödslakt i Norge
Orsak |
Andel av nödslaktade |
||
Alla nötkreatur |
Mjölk |
Kött |
|
Hälta/benskada/fraktur |
46,3 |
48,0 |
42,0 |
Förlamning/kan inte resa sig |
22,9 |
23,7 |
20,6 |
Kalvningsproblem/prolaps |
16,8 |
11,7 |
28,0 |
Juverproblem |
7,0 |
10,0 |
1,6 |
Övrigt |
6,9 |
6,6 |
6,9 |
Bearbetad efter Skúladóttir et al, 2022. Occurrence and reasons for on-farm emergency slaughter of cattle in Norway.
Författare: Anna-Lena Hegrestad och Louise Winblad von Walter, Växa