Skräddarsydd kurs på Glömsjö gård

På Glömsjö gård designade de sin egen kurs om kalvhälsa. Magni Svensson som driver gården samlade all personal för ett teoripass på tre timmar.

Fokus på hela kedjan - från födsel till avvänjning

Gården har en bra kalvhälsa och vill ständigt jobba med förbättringar. De såg detta som en chans till att spetsa kompetensen hos de som jobbar med kalvarna och att sprida kunskap till fler i personalen.

glomsjo-gard.jpg
Teoripasset avslutades med smörgåstårta och för att fira nytt rekord i mjölktanken.

Tidseffektivt och skapar samsyn

Magni ser mest fördelar med att ha kurs på gården, eftersom det blir mer tidseffektivt och en bra chans att samla alla i personalen kring ett gemensamt tema. Han kan rekommendera den här typen av upplägg och säger att det finns nog ingen som kan förlora på detta.

- Det är bra att man kan ha fokus på gårdens egna frågeställningar och fördjupa sig mer kring specifika områden. Att all personal får del i samma kunskap gör det lättare att jobba enligt samma rutiner och riktlinjer framåt. Jag har förmånen att ha bra personal som är självgående och löser det mesta själva, bara de får bra grundförutsättningar. Att samlas regelbundet och fokusera på olika områden har varit en viktig del i detta, förklarar Magni.

Emma Zackrisson som jobbat i drygt 2 år på gården ger gott betyg till kursen. Hon tycker att Maria Mellander, som höll kursen, är bra på lyfta fram det viktigaste. Även om det blev intensiva timmar med mycket information, är det lätt att gå tillbaka och repetera tack vare kompendiet.

Kalvkurser är poppis

Maria Mellander, djurhälsoveterinär i Eksjö, har god erfarenhet av att ordna kurser på gård efter kundernas önskemål. Hon har haft ett flertal kurser med fokus på kalvar - ett populärt tema eftersom det finns så mycket att vinna på med en förbättrad kalvhälsa.

- Kalvarna är ju gårdens framtid. Bara att få till bättre råmjölksrutiner kan ge mycket pengar i slutändan, säger Maria.

Det bästa med att ordna kurs på gård, enligt Maria, är att inriktning och upplägg bestämmas tillsammans med kunden efter vad som funkar på just den gården och vad de behöver. Det blir ett samspel där det verkligen går att ta vara på kunskapen som redan finns och bygga vidare för att tillsammans komma fram till lösningar som passar gården.

Gården kommer nu att jobba vidare med kalvhälsan på egen hand. Efter sommaren har Maria en uppföljning av kursen. Då går de igenom vad som funkat bra och vad som kan förbättras ytterligare.

- Upplägget är bra för då hinner de landa i allt de lärt sig och gården får en chans att omsätta kunskaperna i praktiken. Det är också ett sätt att få saker gjorda och repetera viktiga bitar, berättar Maria.

Gårdsanpassade kurser

Hos oss finns kurser inom flera olika områden. Berätta vilka behov som finns på din gård och tillsammans sätter vi ihop en kurs som passar just din verksamhet. Eller kanske att du drar ihop grannarna för att ordna en kurs inom ett gemensamt intresseområde? Oavsett hur, är du välkommen att höra av dig till oss med dina önskemål.

Arbetar som:
Djurhälsoveterinär

Telefon:
010-471 01 97

Mobiltelefon:
073-676 84 89