Vägen framåt har blivit lite krokigare

De prisvinnande gårdarna Womtorp Lantbruk och Nyhems Gård fortsätter att gasa på. Även om vägen fram är lite krokigare nu.

Christina och Ulf Winblad driver Womtorp Lantbruk och blev vinnare av Årets Mjölkbonde® 2019. I början av månaden belönades även paret med en guldmedalj från LRF Mjölk på Kungliga slottet. Vinnarna av Årets Mjölkbonde® 2020 Andreas och Alexcandra Nilsson, Nyhems gård, var också på Kungliga slottet för att äntligen ta emot sitt pris. De båda vinnande gårdarna har fortsättningsvis full gas framåt.

- Än så länge är det full fart framåt. Det gäller att ha en plan framåt, men en plan kräver också flexibilitet efter hur marknaden ser ut. Planen behöver ständigt vara under lupp. Vägen framåt har blivit lite mer krokig, säger Ulf Winblad.

- Det är ett allvarligt läge såklart, men det är inte så mycket att göra än att köra på. Det kommer ju vända. Korna går för fullt just nu, säger Andreas Nilsson.

Grovfoder och självförsörjning blir skillnaden

Du kan spara pengar och öka din självförsörjning med ett grovfoder av hög kvalitet eftersom det kan innebära minskad andel kraftfoder i foderstaten. På Womtorp hoppas de utöka självförsörjningen till nästa år.

- Det är det som kommer vara skillnaden tror jag, hur självförsörjande man kan vara. Där är vi inte riktigt, men nästa år hoppas vi vara självförsörjande på spannmål. Vi håller också på och funderar på en spannmålsanläggning, den skulle väl bli ännu mer lönsam nu. Men vi är osäkra på räntorna även om de just nu är helt okej, säger Christina Winblad.

- Det finns inte tillgång till allt vi velat ha. Vi hade velat köpa mer spannmål och betfor, men nu fick vi istället köpa ett mindre parti vete av en granne. Så vi har fått göra en annorlunda foderstat till djuren. En dyrare foderstat, men produktionen har inte gått ner. Det finns ingen anledning till att hålla igen, det är full fart framåt även om det kostar mer, säger Ulf Winblad.

Nyhems gård har både mjölk- och köttproduktion. På köttsidan har de dragit ner på kraftfodret och satsar mer på eget spannmål till tjurarna och grovfoder av god kvalité. Mjölkkorna äter som vanligt.

- Vi fortsätter med eget spannmål till köttdjuren, vi har så pass bra vall att de bara tappar lite i tillväxt. Och jag hoppas på högre avräkningspris. Vi kan ju inte påverka dieselanvändningen och elen går ju åt oavsett. Vi har solceller sedan ett år tillbaka, det känns ju skönt att man tagit sådana beslut sedan innan. Från mars ger de ungefär 50% av det som förbrukas, säger Andreas Nilsson.

Friska djur är en lönsam affär

Sjuka kor kostar pengar och innebär också ett tapp i produktionen, både kort- och långsiktigt. För att ha en lönsam produktion just nu nämner båda gårdarna hur viktigt det är att ha en god djurhälsa.

- Det är viktigt att ha en god djurhälsa, och en bra fruktsamhet i mjölkproduktionen. Få ner inkalvningsåldern, det är mycket pengar om de kalvar in vid 22 månader istället för 27 månader. På köttsidan kommer vi vänja av kalvarna till midsommar istället för april, vi provar och ser hur det påverkar. Och så är det viktigt att ha ett bra grovfoder, det är det som kommer avgöra om du har pengar kvar i börsen. säger Andreas Nilsson.

- Fokus i produktionen är för oss nu på djurhälsan, kadaverkor kostar mycket pengar. Arbete kostar inte mera än, så att försöka hålla djuren så jävla tipp-topp det bara går. Sen så gäller effektivitet i alla led, uppföljning och budgetering. Kostnader och intäkter rör sig så mycket fortare nu än de gjort tidigare. Även om produktionen är sig lik går det inte att greppa utan att sätta siffror på det, säger Christina Winblad.

Kostnadsjakten sliter

Att man som lantbrukare just nu befinner sig i en pressande kostnadsjakt känner nog många igen sig i. 

- Det här läget har gjort att det inte får bli fel så man räknar på allt. Kostnadsjakten är skitjobbigt rent ut sagt, men att lyckas till 100 procent med allt är en utopi som gör att man går in i väggen. Man ska jobba med det man kan påverka, säger Christina Winblad.

Långsiktiga beslut behövs i osäkra tider

På Womtorps Lantbruk och Nyhems Gård håller man fortsatt full produktion men avvaktar med nya och större investeringar. Från politikerna önskar de samma sak som nog många lantbrukare gör, långsiktighet.

- Just nu att politikerna tänker om trädorna för CAP 2023 så vi får odla på trädorna. Om vi har en underproduktion förstår jag inte varför vi ska träda arealer där vi kan odla proteingrödor, men vi behöver ju det beslutet i god tid. Jag vill se långsiktiga beslut som man vet vad som gäller, med skatter och så vidare. Vi kan inte ändra produktionen från en dag till en annan, man behöver se långsiktigheten, säger Andreas Nilsson vid Nyhems gård.

- Vi vill se en mer långsiktig lönsamhet. Krisstöd och så där är välkommet, men långsiktigt så måste också produktionen vara lönsam. Att vi har möjlighet att buffra när läget är gott så vi klarar smällar, men den där buffringen uppstår ju sällan, säger Ulf Winblad vid Womtorp Lantbruk.

Rätt foder till rätt djur

I tuffa tider handlar det om att att analysera läget på gården, trimma produktionen där det går och prioritera. För dig som har möjlighet är det en bra idé att fokusera på att bli självförsörjande av foder och öka andelen proteinodling. Det är även otroligt viktigt att utfodra rätt foder till rätt djur, för hjälp med detta så kontakta våra produktionsrådgivare.