Noggrannhet ger fina resultat på Steneryr

Noggrannhet, god skötsel av korna och ett nära samarbete med djurhälsoveterinären har gett resultat i form av låga celltal och god juverhälsa på Steneryr.

Ulrika och Roland Jakobsson på Steneryr i Dalsland var en är av de första gårdarna som belönades med ett mjölkglas för god juverhälsa. Besättningar som under minst sex månader i rad har ett beräknat tankcelltal på under 150 000 belönas med ett unikt mjölkglas. Varje besättning kan få ett glas per år.

- Det är ju en liten extra morot det här med glasen, det vore roligt att få ett glas till nästa år, säger Ulrika.

Besättningen består av 36 kor och har länge haft ett lågt celltal. Under 2021 låg snittet mellan 66 000–68 000. Det låga celltalet blir också en morot att fortsätta jobba med juverhälsan och hålla celltalen nere menar Roland.

På med mjölkprover

Besättningsveterinär Marie Baude besöker gården en gång i månaden för att titta på kor som krånglat och haft höga celltal. Roland och Ulrica är också flitiga med att ta mjölkprover.

- Vi är nog lite på så där med mjölkprover, och skickar nog in mer än vad vi egentligen behöver. Vi tar mycket mjölkprover och är snabba på att ta tag i det som verkar vara ett problem. Vi har också rekommenderat Marie till flera lantbrukare som undrat hur vi bär oss åt. Hon har verkligen intresse för detta, säger Roland Jakobsson.

Hitta en strategi för varje besättning

När Marie jobbar med en gård i juverhälsofrågor handlar mycket om att ta fram strategier för gården, en på besättningsnivå och individanpassade strategier för djuren. Hur dessa strategier ser ut skiljer sig åt beroende på gårdens förutsättningar och problematik. Provtagning är nästan alltid första steget.

- Man behöver provta till en början, särskilt om gården inte haft provtagning tidigare. Vi behöver veta vad det är för bakterier som dominerar, så vi vet vilka åtgärder vi ska ta till. Är det miljöbundna bakterier som till exempel E. coli börjar vi med att titta på hygienen i stallet, och hur foderbordet och beläggningen ser ut till exempel. Ser man att det är kobundna bakterier som staphylococcus aureus tittar vi på hur vi kan gruppera och plocka undan djur med positiva provsvar, säger Marie Baude.

Noga med spendoppen

Noggrannhet och god skötsel av korna är också viktiga faktorer för den fina juverhälsan på Steneryr. Paret Jakobsson är noga med grovfodret, foderhygienen samt ser till att det är rent hos korna med riktigt bra strö. Och så är de väldigt noga med att det blir riktigt rent vid mjölkningen. Kor med höga celler behandlas snabbt tillsammans med Marie, men kor som är svårbehandlade och där de inte får ordning på problemet har på sikt ingen framtid i besättningen.

Har du tur får du träffa kungen

Roland och Ulrika Jakobsson har varit lantbrukare under många år och har varit och med i Kokontrollen® i nästan 30 år. De tycker båda att provmjölkningen och Kokontrollen är jättebra verktyg och instrument för att se hur besättningen ligger till. Den goda juverhälsan lönar sig ekonomiskt med färre veterinärbesök, kor som mjölkar mer och kvalitetstillägg på mjölken. Förra året fick paret även ta emot guldmedalj för att ha levererat förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år.

- Har man tur så får man ju också träffa kungen. Det var verkligen en jättekul bonus, men kanske inte det man ska rikta in sig på precis när man börjar som mjölkproducent, säger Roland Jakobsson.

jakobsson-steneryr.jpg