Dags att skaffa första roboten?

Att ta steget och bygga för första roboten är stort. Ett sätt att komma framåt kan vara att träffa andra i samma situation.

Erfarenhetsträffar på distans

Under förra hösten startade en digital ERFA-träff på temat Bygg för mjölkproducenter, och nu är det dags igen. Om du vill!  

Susanne Bååth Jacobsson är företagsrådgivare, en av flera experter från Växa som var med under förra årets träffar.

- Alla växande företag ställs inför utmaningar, säger hon. Men för den som ska byta system och installera den första roboten, kan det vara särskilt kännbart. I många fall måste man titta på en större investering. Det för med sig mycket annat som rör djurförsörjning, bemanning, myndighetskontakter - och inte minst hur man ska hålla i gång driften under byggtiden. Då är det värdefullt att dela erfarenheter och tips med andra i samma läge. Här är ERFA-träffarna oslagbara.  

Deltagarna skräddarsyr sin grupp

I en ERFA-grupp bestämmer deltagarna själva vad man vill tala om, och hur många gånger man ska ses. Det finns alltid med en ledare från Växa, men alla förväntas bidra med egna erfarenheter och kunskaper.  

Hitta gårdar i samma fas

- För att skapa en bra grupp behöver man hitta gårdar som är i samma fas, säger Susanne. Det är stor skillnad på vad man vill fördjupa sig i om man just har börjat sin projektering eller om man är i gång och bygger. Vi har försökt matcha gårdar som är lika varandra, och förra året testade vi digitala träffar. Det blev en succé, säger hon.  

Vi träffas fortfarande

Andreas Rofors på Roo Södergård i Eksjö, var en av fem som deltog.

- Vi är spridda tvärs över södra Sverige. Från västkusten till Gotland. De flesta i gruppen ritar på planlösningar just nu, så det är mycket diskussioner om liggsängar, underlag, gångar, foderbord, kotrafik och så vidare.

Alla vill ha den bästa helheten. Och medan vi ritar kommer det upp nya frågor som vi vänder på tillsammans. Det är bra att få lyssna på nya tankebanor och idéer annars blir det lätt att man fastnar i gamla hjulspår.

- Det handlar också mycket om att jämföra kalkyler och offerter, säger Andreas. Vi har till exempel gjort kalkyler över hur resultatet kommer att se ut när den nya anläggningen är i gång.

Fördelar med digitala träffar

Att börja med digitala träffar har inte varit en självklarhet.

- Före pandemin var vi fundersamma kring distansmöten, berättar Susanne. Men nu tvingades lantbrukarna själva in i den digitala världen. Det har fungerat bra, och dessutom har det varit en stor fördel att kunna söka efter deltagare i ett större område, säger Susanne. En så specialiserad träff som den här, tajmar inte så ofta med grannen, men när vi kan ses digitalt är upptagningsområdet i princip hela landet.

- Jag hade aldrig haft ett enda digitalt möte tidigare, säger Andreas, men det har varit så enkelt. Det är förstås alltid trevligt att träffas. Men stället för att åka i väg ett par timmar enkel väg, är det bara att sätta sig vid köksbordet. När man avslutar är man färdig och kan göra något annat.

Andreas grupp har träffats sex, sju gånger och har bestämt sig för att fortsätta ett tag till.

- Helst vill man förstås att någon ska börja bygga så att man kan åka runt och se hur det blir i verkligheten, säger han.

Mer om erfarenhetsträffar och hur du startar en digital ERFA-grupp

Arbetar som:
Företagsrådgivare

Telefon:
010-471 03 37

Mobiltelefon:
070-606 17 26